Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 20 de desembre del 2012

Albada sota l'efecte "vas etrusc" o "omega"

Efecte "vas etrusc" o "omega" a la sortida de sol d'ahir dimecres 19 de desembre. Imatge mostrada a "El Tiempo de TVE"  i al 324.cat.


Ahir dimecres, aprofitant que el dia començava amb abundants núvols alts, vaig anar a fotografiar la sortida de sol. Com podeu veure a la imatge superior, a part dels bonics Cirrus spissatus i Cirrostratus acolorits, també s'observà un curiós miratge a la part inferior del Sol, just quan despuntava per sobre l'horitzó.
El bonic efecte óptic fou descrit per Jules Verne al seu llibre "El raig verd" i el batejà amb el nom de "vas etrusc" degut a la semblança amb aquest estri de l'antiga civilització etrusca.
L'efecte també és conegut com a "efecte omega", ja que el Sol pren la forma d'aquesta lletra de l'alfabet grec, a més, sembla com si hagués de sortir un altre Sol!

L'estranya forma del Sol també es pot produir amb la Lluna, tant a la sortida com a la posta d'ambdós astres, especialment en un horitzó llunyà i planer, com és el cas del mar.
Aquest efecte óptic es deu a la refracció de la llum solar o llunar a través d'una capa d'inversió tèrmica en nivells baixos de la troposfera, situació on l'aire fred queda atrapat prop de la superfície terrestre, sobretot quan tenim la presència d'un anticicló, tal com passava ahir.

El algunes ocasions, acompanyant aquest efecte, també s'observen espurnes de colors vermells i verds, situació similar al famós raig verd, deguda al fet que l'atmosfera terrestre es comporta com un prisma, enviant els diferents colors de l'espectre lluminós en direccions lleugerament diferents.


Sortida de sol pocs moments abans de veure l'efecte "vas etrusc".


Efecte "vas etrusc" o "omega" ahir a l'alba.


Seqüència d'una posta de sol sota l'efecte "vas etrusc" o "efecte omega".
Fotografies realitzades per Michael Myers al Cap Hatteras, Carolina del Nord. Més informació (en anglès):
http://www.atoptics.co.uk/atoptics/sunmir2.htm


Sortida de sol d'ahir dimecres amb Cirrus spissatus radiatus.


Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 19 de desembre a Palamós., temperatura màxima 14,1ºC., mínima 8,4ºC. Estat del cel dominat per abundants núvols alts i mitjans, amb algunes clarianes a primeres hores i a la tarda. Vent de component SO al centre del dia, a 10km/h de mitjana, ratxa màxima 24km/h. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol arran de costa i marejol mar endins (onatge sig. de 0,39m a les 10:20h davant de Blanes). Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 83%. Dades de marinapalamos.com i xiom.cat.


Albada acolorida. Imatge mostrada a El temps de TV1 Catalunya i al programa Els matins de TV3 (minut 43)


Fotografia mostrada al programa Espai Terra de TV3. (minut 18:52) on veiem Cirrus spissatus radiatus.