Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 27 d’octubre del 2012

Temporal molt fort de tramuntana i fred hivernal

Mapa de pressió en superfície previst per la matinada de diumenge. Veiem com les isòbares estan molt juntes.


El mapa superior ens mostra com la pertorbació que ens va afectar ahir divendres, al llarg de les properes hores s'haurà traslladat al Golf de Gènova, provocant una típica situació de gropada encesa, reforçada per la presència d'un anticicló a l'oest d'Europa i per la canalització del vent entre les serralades alpina i pirinenca.

Amb aquesta situació caldrà esperar que la tramuntana es vagi reforçant a primeres hores de la tarda d'avui dissabte, amb una velocitat mitjana que al nostre sector pot ser d'uns 30/34 nusos arran de costa i arribar als 40 nusos mar endins i al nord del cap de Begur, amb ratxes de 55 nusos. Al cap de Creus es poden assolir ratxes de 150km/h o superiors. A mar, caldrà esperar maror arran de costa al nostre sector costaner a partir de la tarda, amb maregassa mar endins i al nord del cap de Begur, amb àrees de mar brava al Golf de Lleó.


Mapa de ratxes màximes de vent previstes per avui a la nit. Veiem com es poden assolir els 55 nusos al nostre sector costaner.


Aquest fort vent del nord seguirà al llarg de tot diumenge, amb una velocitat mitjana d'uns 24 nusos al nostre sector costaner., al nord del cap de Begur bufarà a 35/40 nusos, amb ratxes superiors. A mar hi haurà maregasa mar endins i al nord del cap de Begur, amb maror arran de costa al nostre sector.


Mapa de precipitació acumulada entre les 12:00h i les 18:00h.


Pel que fa a l'estat del cel, cal dir que degut a l'existència de rebuf i molt aire fred en alçada, poden crèixer algunes nuvolades al llarg de les properes hores, les quals, no es descarta que descarreguin algun ruixat tempestuós i acompanyat amb calamarsa, a l'interior de la Selva, al Gironès i al sud de la Costa Brava, tal com podem apreciar al mapa superior. Com sempre, es fa difícil precisar si a Palamós podrà ploure una mica entre el migda i primeres hores de la tarda, ja que segurament ens trobarem a la frontera entre l'aire més sec de tramuntana i l'aire humit generat pel rebuf o vent de component marítima que es sol produir pel buit generat pel vent del nord., veurem quin dels dos vents guanya.


Mapa de temperatura i alçada geopotencial previst per la matinada de diumenge.

Sens dubte, un altre fet molt remarcable d'aquesta situació meteorològica és el canvi brusc de temperatures que hi haurà en nivells baixos i mitjos de la troposfera, amb l'arribada d'una massa d'aire fred que s'ha gestat a l'Àrtic, ja que tindrem isotermes que no tindran res que envejar a les temperatures que hi poden haver a ple hivern.
El mapa superior ens mostra com a la matinada de diumenge a 500hPa hi hauran temperatures de -31ºC., de ben segur que el fort contrast entre la massa d'aire molt fred i sec que entrarà i l'aire més càlid i humit de sobre el mar, farà que hi hagi un espectacle tempestuós a sobre el Mediterrani, el qual, anirà en direcció a les Balears, possiblement amb algun cap de fibló inclòs.


Mapa de temperatures i alçada geopotencial previst per la matinada de diumenge. Veiem que a uns 1400m hi hauran isotermes d'uns -5ºC.


Com és normal, amb la presència d'una situació de nord, amb isotermes d'uns -7ºC a 850hPa i de -30ºC, a la zona pirinenca hi podrà nevar a qualsevol cota i segurament algunes poblacions es llevaran amb el paisatge emblanquinat, sobretot al Pirineu Occidental i Andorra. En aquest sentit, el SMC ja ha emès un avís de perill moderat per acumulació d'uns 5cm de neu a les comarques del Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça i la Vall d'Aran. Tampoc no es descarta algun floc anecdòtic per sobre els 500/700 metres a la resta de la serralada.


Mapa de temperatures màximes previstes per diumenge a les 18:00h.


Per diumenge cal esperar un dia fred i assolellat. Hem de tenir present que les temperatures poden ser hivernals, amb màximes que rondaran els 12/15ºC a la costa, els 10/12ºC a l'interior i els 6/10º al Pirineu., a més, degut al vent la sensació de fred encara serà més acusada. Atenció amb les mínimes que es donaran la matinada de dilluns i la de dimarts, ja que pot glaçar feblement a l'interior de la demarcació i de manera moderada al Pirineu.