Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 18 d’octubre del 2012

Pluja amb fang per aperitiu

Mapa de superfície amb fronts previst per avui a les 18:00h.


Aquest dijous ja es començaran a notar els efectes de l'arribada d'una borrasca secundària, generada a partir d'una borrasca principal situada a sobre Irlanda, situació que acabarà generant un temporal de pluges entre divendres i diumenge, tal com s'ha anunciat.
Com molt bé haureu notat, les temperatures de les darreres hores ja han experimentat una notable pujada, després de la baixada sobtada que hi hagué el dilluns i el dimarts a primeres hores del dia. Aquesta remuntada dels termòmetres es produeix per l'entrada d'un marcat flux de vents del sud, generats a la part davantera del tàlveg que acompanya la borrasca que s'ha format a sobre la Península.

Els vents càlids del sud o sud-est, carregats d'humitat, ens arriben des de les costes africanes, tal com podem observar al mapa de superfíce de l'encapçalament, i arrosseguen una gran quantitat de pols en supensió procedent del Sàhara.
Degut a les primeres precipitacions que acompanyen l'acostament de la pertorbació, tota aquesta pols sahariana acabarà dipositada a sobre el terra, diluïda amb la pluja que pot caure avui, amb valors molt remarcables, situats en uns 4,6 grams per metre quadrat.


Pols dipositada amb la pluja prevista per avui a les 12:00h.


Mapa de precipitació previst per la propera hora, on veiem que pot ploure feblement.


Aquestes precipitacions, tot i que en un principi a Palamós s'espera que avui siguin molt febles, a l'interior de la nostre demarcació i a l'Alt Empordà, al llarg de les properes hores i sobretot a la tarda, les pluges podrien ser més destacables amb valors d'entre 5-10 litres, localment superiors.

Pel que fa al vent, aquest meteor anirà augmentant d'intensitat a tot el nostre sector costaner amb el pas de les hores, arribant fins als 16/20 nusos amb component S i SE, avui a la tarda/vespre. Cal destacar que a les parts més elevades del Pirineu, el vent de migjorn o xaloc pot arribar a ratxes de fins a 40/50 nusos.


Mapa de vent en superfície previst per avui dijous a les 18:00h.


Degut al gran recorregut marítim de les isòbares, aquest vent del SE generarà una notable mar de fons a tot el nostre sector, amb onatge significant d'uns 2m arran de costa, de cares a la tarda/vespre.
Al nord del cap de Creus l'onatge pot superar els 2,5/3m.


Alçada significant de l'onatge previst per avui dijous a les 18:00h.


Esteles dels avions creixent i extenent-se a sobre Palamós ahir dimecres al matí.


D'altre banda, ahir al matí, altre vegada es podia veure com les esteles dels avions s'expandien en el cel, degut a l'arribada de la pertorbació.
Juntament amb aquests primers núvols alts d'origen artificial, també n'arribaren d'altres d'origen natural, un altre símptoma del canvi de temps.


Núvols Cirrus spissatus ahir al vespre a sobre les Gavarres.


La inestabilització de l'atmosfera, també es va fer ben present ahir al vespre, amb el creixement de nuvolades força gruixudes, les quals ens acompanyaran en el dia d'avui.
Gràcies al vent humit del SE que bufava en superfície ahir al vespre, els Cumulus van crèixer en forma de Cumulus congestus, però no deixaren precipitació, a diferència d'avui, almenys que jo en tingui constància.


Cumulus congestus ahir al vespre des de Romanyà.


Primers Cumulus del canvi de temps, vistos ahir a la tarda a Romanyà de la Selva.


Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 17 d'octubre a Palamós., temperatura màxima 22,3ºC, mínima 18,0ºC. Vent de garbí a 15/20km/h de mitjana fins a primeres hores  de la tarda, llavors va encalmar. Ratxa màxima de vent 39km/h SO. Estat de la mar amb maror arran de costa i forta maror mar endins (onatge sig. de 1,52m a les 16:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 72%. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.

Més fotografies dels cúmulus que creixien ahir a la tarda i al vespre: