Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 30 d’octubre del 2012

Pluges i tempestes per les properes hores

Imatge del cel pressagiant pluja aquesta tarda.


Les properes hores estaran marcades per l'arribada d'una activa pertorbació, la qual, ja ens ha començat a enviar bandes de precipitació al llarg d'aquest vespre, amb algun focus tempestuós i algun ruixat intens, malgrat que en general la pluja està caient de manera pausada.

Segons els models numèrics, les pluges seran continuades, amb moments de tempesta i intensitat elevada, fins aquest dimecres a migdia, així mateix, fins a primeres hores de la tarda encara es pot escapar alguna ruixat o plugim.
Precisament, les comarques gironines i en especial l'àrea de l'Empordà, seran els indrets on es puguin recollir més litres, amb acumulacions que rondaran els 50mm de manera força general, no obstant, algunes localitats poden acumular 100 litres o més, especialment al nord de l'Alt Empordà, situació que es presenta molt beneficiosa pel pantà de Boadella, malgrat algun ensurt puntual que hi pugui haver en alguna població, degut a les acumulacions d'aigua.


Mapa de precipitació acumulada fins dimecres a la nit. Veiem com poden caure més de 100litres en alguns indrets de l'Empordà.


Aquesta vegada, com que el centre de la borrasca es posicionarà a prop de les Balears, ens trobem davant la típica situació on la llevantada pot afectar de ple a l'Empordà i al Rossellò, a diferència de les altres borrasques que ens han afectat les darreres setmanes, on la precipitació deixava una mica de banda la Costa Brava.


Mapa de pressió en superfície previst per les sis del matí de dimecres. Veiem una activa borrasca de 990hPa davant la costa catalana.


Acompanyant aquesta borrasca, comprobarem com la massa d'aire fred que ens ha afectat les darreres jornades haurà marxat, ja que serà substituït per aire més temperat del Mediterrani, tot i la sensació de fresca que donarà  l'ambient plujós., no obstant, la cota neu pot rondar els 1800/2000 metres al Pirineu gironí, i s'espera que es pugui acumular un gruix de neu considerable.


Mapa d'alçada significant de l'onatge previst per dimecres a les 18:00h. Veiem com es poden assolir els 2,5/3m d'alçada al nostre sector.


Un altre fet destacable que ens deixarà la pertorbació serà una notable alteració marítima, amb un progressiu augment de l'alçada de les onades, fins que quedi maregassa generalitzada a la costa empordanesa durant el migdia i la tarda del dimecres.
El vent al nostre sector costaner bufarà amb component est, a uns 12/16 nusos, durant la nit/matinada de dimarts a dimecres, amb ratxes superiors en moment de tempesta. Al matí tindrem vent fort de component nord-est, amb ratxes que poden assolir els 40 nusos, per tant, es recomana molta precaució amb els objectes que es puguin desplaçar. A la tarda hi haurà tramuntana a 15/20 nusos i al vespre/nit amainarà.


Cirrus uncinus i Altocumulus floccus vistos aquest matí, com a indicadors de l'arribada de la borrasca.


Dades meteorològiques d'avui dimarts 30 d'octubre a Palamós, fins les 21:30h., temperatura màxima 15,7ºC, mínima 4,7ºC.  Estat del cel amb domini del sol al matí, acompanyat per núvols en varis nivells, sobretot Cirrus, amb cel cobert a la tarda i ruixats a partir del vespre. Pluja 14,0mm. Vent de llevant a partir de la tarda, a 10 nusos de mitjana, ratxa màxima 34km/h. Pressió atmosfèrica màxima 1011hPa, mínima 1002hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 61%. Dades de meteoclimatic.com.


Imatge de radar a les 21:36 d'avui.


Cirrus uncinus vistos aquest matí: