Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 9 d’octubre del 2012

Capten l'erupció del volcà Shiveluch en poca estona








Les comparació entre les dues imatges superiors és molt curiosa. La seva gràcia rau en el fet que quan el satèl·lit Terra de la NASA va passar per la península russa de Kamtxatka a les dotze del migdia del passat 6 d'octubre, el volcà  Shiveluch estava en repòs, però quan el satèl·lit Aqua de la NASA va passar-hi dues més tard el volcà havia entrat en erupció i enviava un núvol de cendres sobre el Golf Kamchatskiy.
Degut als vents que bufaven el plomall de cendra va viatjar, en un principi, cap al sud-sud-est uns 90 quilòmetres, però un canvi en la direcció del vent el va començar a empènyer cap a l'est

Tot i que aquesta erupció en només dues hores de diferència, segurament uns dies abans s'havien detectat sobre la superfície alguns indicis d'aquesta imminent erupció, com per exemple, una dilatació del terreny, un augment de les petites tremolors i/o emanacions de gasos.

El passat 6 d'octubre, el Centre d'Emergències  Volcàniques de Kamchatka (KVERT), va informar que el núvol de cendres del Shiveluch va arribar a una altitud de 3 quilòmetres sobre el nivell del mar, i havia viatjat a uns 220 quilòmetres de distància de l'edifici volcànic.

El volcà Shiveluch es troba entre els volcans més grans i més actius de la península de Kamtxatka. Amb una altura de 3.283 metres sobre el nivell del mar, el Shiveluch és un estratovolcà format per capes alternes de lava endurida, cendra compactada, i les roques expulsades per les erupcions anteriors.
L'extensió d'unes roques de color beix a la vessant sud del volcà (visible a les imatges) es deguda a una erupció explosiva que es va produir el 1964. Aquell any una part del flanc sud del Shiveluch es va ensorrar, tot deixant unes roques de color clar, com a testimoni de l'allau que va deixar aquest esdeveniment. Degut al sòl rocós i jove, les imatges d'alta resolució del satèl·lit mostren molt poca vegetació en aquesta zona d'allau.