Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 17 de setembre del 2012

Tornen les tempestes i la tramuntana


Imatge dels nuvols alts que enterenyinaven el cel aquesta tarda i que anuncien l'arribada d'una pertorbació.


La fotografia superior és molt clarificadora que tindrem un altre canvi de temps destacat, que portarà tempestes localment intenses a bona part de les nostres comarques, amb l'entrada del vent de tramuntana al darrera.

El pas d'un sistema frontal acompanyat per aire fred en alçada, amb isos de -14/-15ºC a 500hPa, farà que puguin crèixer fortes tempestes a partir del migdia a les comarques de l'interior i Pirineu gironí. Cal destacar que hi haurà una capa d'humitat saturada en nivells baixos i mitjos de la troposfera, facilitant el creixement de potents núvols de tempesta.



Mapa de vent i humitat relativa a 700hPa previst per dimarts a les 21:00h.



Mapa de vent i humitat relativa a 850hPa previst per dimarts a les 18:00h.


Davant aquesta situació de tempestes i ruixats intensos, el SMC ha posat un avís per intensitat de pluja superior a 20 mm en 30 minuts entre les 12:00h i les 24:00h d'aquest dimarts, destacant que els xàfecs aniran acompanyats sovint de tempesta i no es descarta calamarsa. L'avís està vigent per totes les comarques gironines, amb menor o major mesura.

Aquest canvi de temps a Palamós es traduirà amb un dimarts que començarà amb nuvolositat variable, però amb el pas de les hores el cel s'anirà carregant amb possibilitats que pugui caure algun ruixat o nucli tempestuós a partir de la tarda i fins la nit/matinada de dimarts a dimecres. Com sempre, cal recordar que en aquesta época de l'any les pluges poden ser fortes i inundar els indrets propensos a les acumulacions d'aigua, davant d'això, sempre val més prevenir que curar.

La temperatura màxima pot rondar els 25/27ºC al prelitoral, els 23/25ºC a la costa i els 20/25ºC al Pirineu. La temperatura mínima pot tenir lloc al final del dia, amb ambient fresc.

El vent al nostre sector costaner bufarà molt fluix amb component sud o restarà en calma, durant la nit/matinada de dilluns a dimarts. Al matí tindrem vent de garbí o xaloc a 4/8 nusos. A la tarda hi haurà vent molt fluix de llevant. En cas de tempesta hi pot haver alguna ratxa moderada de direcció variable. A la nit entrarà la tramuntana a 10/14 nusos., mar endins i al nord del cap de Begur pot bufar a 16/20 nusos. A mar tindrem marejol generalitzat fins al vespre. A la nit hi haurà forta maror mar endins i marejol arran de costa.

Dades d'avui dilluns 17 de setembre

Temperatura màxima 22,9ºC, mínima 19,7ºC, amb xafogor marcada. Estat del cel amb núvols baixos molt abundants al matí i núvols alts molt destacats a la tarda. Pluja inapreciable, amb alguna roina de matinada i al matí. Vent del SSE i del NE, a 5/10 km/h de mitjana, ratxa màxima 18km/h. Estat de la mar amb marejol arran de costa i maror mar endins. Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 84%. Dades de meteoclimatic.com