Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 26 de setembre del 2012

Núvols alts, garbinada i borrasca al sud de la Península


Núvols alts i maror aixecada pel vent de garbí d'ahir a la tarda a Palamós.


Ahir dimarts, l'arribada d'un sistema frontal al nord-oest de la Península Ibèrica, procedent de la gran borrasca que hi ha centrada a les Illes Britàniques, ens va portar un cel molt enterenyinat, degut al pas de les típiques franges de núvols alts que precedeixen aquests tipus de sistemes frontals, els quals, solen portar poca o nula precipitació a les nostres comarques. Aquest fet és degut a que perden tota la humitat a les vessants occidentals de les serralades que troben al creuar la Península.

Malgrat aquesta regla general, algun cop els fronts porten associats un ampli solc d'aire fred en altura, tal com serà el cas que ens ocupa, i generar alguna ciclogènesis al Mediterrani o embossament d'aire fred en alçada, reactivant les precipitacions i provocant, en alguns casos, la temuda "gota freda" alimentada pels vents humits subtropicals que aporten aquests tipus de situacions sinòptiques.
Tot i que els efectes de la situació que hi haurà els propers dies, poden ser semblants als d'una gota freda o DANA, en aquest cas trobarem baixes pressions en superfície que ens fan parlar d'una borrasca freda aillada.



Mapa de pressió en superfície previst per dissabte a les 00.00h. Veiem com es genera una borrasca al Mediterrani amb un nucli secundari al Golf de Cádiz. 



Mapa de temperatura i geopotencial a 500hPa previst per dissabte a les 12:00h. Veiem com el solc d'aire fred deixa una bossa freda d'uns -15ºC a 500hPa al sud de la Península Ibèrica. Model GFS.


Segons alguns models numèrics, com el reconegut GFS, sembla que els mapes que tenim actualitzats, ens indiquen la formació d'aquesta borrasca amb reflex en superfíce o borrasca freda aillada (BFA), que pot donar un episodi de pluges intenses a partir de dijous/divendres a la zona d'Almeria, Múrcia i Alacant, on hi podria haver algun ensurt seriós en forma de riuades o inundacions locals típiques de principis de tardor. Tot i això, com que la borrasca, amb un nucli fred de -15-17ºC a 500hPa, primer es situarà al Golf de Cádiz, les pluges també hi podran ser molt abundants, a partir d'avui dimecres, amb acumulacions que poden rondar els 80/100 litres a les províncies de Cádiz i Málaga fins divendres.

Cal tenir present que una gota freda o  DANA no té reflex en superfície i moltes vegades la seva presència no és sinònim de pluges fortes. Aquesta vegada, encara que no hi hagi aquest fenomen, sembla que hi hauran els ingredients suficients com perquè s'hagi de parlar de perill d'inundacions, degut a la presència d'un flux d'aire humit subtropical en capes mitges de la troposfera i el reforç extra de l'aire càlid i humit que trobem en aquestes dates, aportat en nivells baixos de la troposfera per la presència d'una pertorbació al Mediterrani.



Mapa de precipitació acumulada fins el proper diumenge. Veiem com poden caure més de 100 litres a Cádiz i uns 200 litres a Múrcia i Alacant, amb registres superiors de manera local.


Mapa més detallat de temperatura i geopotencial a 500hPa previst per dissabte a les 12:00h, on veiem el perillós embossament d'aire fred.


Pel que fa a Catalunya, caldrà estar atents a l'evolució d'aquesta situació, ja que ens seguiran arribant sistemes frontals, sobretot entre dijous i dissabte, amb possibilitats que puguin deixar algun ruixat intens o tempesta forta en sectors costaners, especialment a Tarragona i Lleida, tot i que no es descarten en altres punts, fet que s'haurà d'aclarir en posteriors previsions.

Així mateix, avui dimecres ja poden començar descarregar alguns ruixats o alguna tempesta localment intensa a les comarques de Ponent, als Ports i al Pirineu.


Cirrus ahir al vespre a Calonge.


D'altre banda, ahir dimarts, el dia va venir marcat pel vent persistent i moderat de garbí, el qual arribà als 53km/h a Palamós, bufant a uns 20km/h de mitjana i aixecant maror arran de costa i forta maror mar endins, amb una alçada significant de l'onatge de 1,88m davant el cap de Begur.

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 25 de setembre a Palamós., temperatura màxima 23,8ºC, mínima 17,5ºC. Cel enterenyinat per núvols alts molt abundants que arribaven a impedir l'acció solar en algunes estones. Pressió atmosfèrica màxima 1008hPa, mínima 1002hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 53%. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.   


De cares a les properes hores, a Palamós tindrem un cel amb nuvolositat variable en varis nivells i no es descarta que caigui alguna gota al llarg de la jornada.
Seguirà el vent de garbí i la maror fins al vespre., a partir de llavors quedarà vent fluix de direcció variable i mar de fons destacada. La temperatura podrà ser inferior al dia anterior.

Els núvols alts d'ahir dimarts des de Calonge: