Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 20 de setembre del 2012

El basar de Port Louis


Interior del mercat de les fruites de Port Louis.


Situat al centre de la ciutat de Port Louis, capital de l'illa Maurici, trobarem el mercat de fruites i el basar més important de l'illa, siguent un indret de visita ineludible. En aquest lloc es reuneix gent de tot tipus, i s'exposen multitud d'articles diversos, formant un autèntic joc de colors i perfums exòtics. En aquesta amalgama de visitants i compradors, podem trobar des de gent humil dels poblats de l'illa, fins a un funcionari amb corbata i la camisa ben planxada, passant pels turistes europeus que es passegen amb els seus paquets habituals, carregant alguns un quilo de fruites cada mà.



Parades regentades per indis.


L'espectacle visual i olfactiu d'aquest indret us captivarà. En tot moment anirem acompanyats per turistes i nadius que tasten les fruites tropicals que es cultiven a l'illa i sentirem com comenten el seu sabor. També es podran veure joves xinesos, o empleats de fàbriques, fent les seves compres entre els habitants del barri, o fins i tot, alguns mariners asiàtics que estan de pas. Veure els portadors de fruites i verdures és una escena molt comuna en aquest lloc, alguns carregant cistelles sobre el cap.
Aquest és l'ambient a la sorollosa i alegre secció del mercat de fruites i verdures de la ciutat de Port Louis. En un petit lloc dins la immensitat del mercat, amb aire condicionat, es troben els snacks o les pastisseries, així com els venedors de sucs de tamarinde i de "alouda" (beguda local), els quals busquen cridar l'atenció dels clients de manera molt teatral.



Parades i molts compradors.


Les verdures, que constantment s'estan regant, donen un aire de delicadesa als llocs tristos i austers, acompanyats per gran quantitat cebes. També es podran veure branques, o trossos d'escorça, que serveixen per preparar infusions, i tenen el poder de curar moltes malalties. Aquí, els preus estan correctament indicats, contràriament al que es fa al pis superior, on es troben els records i la roba.

La part d'adorns i records (souvenirs) és molt més tranquil·la, però també crida l'atenció amb els seus "batiks", les seves samarretes amb el desaparegut dodo (emblema de l'illa), roba de platja florejada, pareos decorats, estovalles fetes a mà, o collarets de flors. Com a curiositat podrem veure tentacles de pop assecat que pengen al costat de cistelles fetes de ràfia, sense deixar de parlar de l'olor que desprèn el peix salat juntament amb els aromes de les altres espècies. Aquesta és la part més visitada pels turistes.



Cocos i plàtans de diferents tipus.



L'illa té una gran varietat de mangos.


Depenent de la quantitat de productes que comprem, els venedors solen fer un petit descompte i podrem regatejar els preus. Com que és molt difícil conèixer el valor real de les coses, ens haurem de fiar de l'instint, però l'important és quedar-nos contents amb la compra. És obvi que els articles que comprarem aquí seran més barats que en els llocs turístics com Grand Baie (al nord) o Flic en Flac (oest).



Façana del basar de Port Louis.


El basar de Port Louis és molt antic, amb més de 200 anys d'història i un dels més importants, pel que fa a la varietat de fruites, a l'Índic. El basar antigament es trobava al costat de la catedral de Sant Lluís fins a l'any 1773. A l'any següent, va ser traslladat a prop del teatre fins que finalment va ser posat al Jardí de la Companyia l'any 1816, on també s'anomenà "mercat de la fortuna".
El 1839 es va començar la construcció del mercat actual al carrer de Queen Street, on es troba fins ara, i el basar de Port Louis s'hi va instal·lar l'any 1845.

El basar ha tingut una història plena de sotracs, ja que va sobreviure a dos incendis, el del 1981 i el del 1999. Aquest últim va fulminar la part de les fruites i de les verdures, però a l'any 2000 va reviure, i va veure néixer la part de "Food court" per a la fruita i les verdures i un altre pis destinat a l'artesania.



Interior del mercat de fruites i verdures.


No només trobarem un gran ambient a l'interior del basar, els carrers adjacents s'omplen de parades i la gent del país es congrega a milers, tot deixant la típica estampa de les ciutats del sud d'Àsia i de l'Àfrica, amb cert ambient caòtic però que no es pot deixar perdre.



Carrers atapeïts de gent al voltant del basar.



Parada típica de venda a granel.