Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 17 de setembre del 2012

El 90% de la recol·lecció de pinyes a Catalunya es fa de forma "incontrolada i il·legal"


Diverses pinyes amb pinyons en un terreny de Girona. Foto: Nerea Guisasola


El Consorci Forestal de Catalunya ha destacat que gairebé el 90% de la recol·lecció de pinyes i pinyons que es fa al territori català es fa de forma "incontrolada i il·legal". L'organització preveu una devallada greu en la recollida d'aquests fruits secs en comparació amb l'any passat. "Parlem de xifres molt altes, gairebé la totalitat del que es recull no es comercialitza correctament", ha explicat el secretari general del Consorci Forestal de Catalunya, Joan Rovira. L'entitat ha explicat que després d'anys de treball amb el Departament d'Agricultura de la Generalitat, han creat una proposta conjunta per regular la recollida de pinyons que s'implantarà a partir d'aquest proper mes d'octubre.

"No es poden concretar les xifres perquè es tracta d'un sector incontrolat, però gairebé la totalitat del que es recull no es comercialitza de forma regulada", ha destacat el secretari general del Consorci Forestal de Catalunya, Joan Rovira. La temporada de recol·lecta de pinyes comença el proper mes de novembre, però des del consistori destaquen que, des de fa anys, s'ha detectat que les pinyes es comencen a recollir abans de temps, quan el fruit no està madur, i això perjudica al sector. A més, ressalten que es preveu una davallada del nombre de pinyes i pinyons a causa de les condicions meteorològiques dels últims mesos.

"Hem estat treballant des de fa anys perquè es pugui regular d'alguna manera la recollida de pinyes, controlar-ho, comercialitzar-ho correctament i que es puguin saber les xifres concretes", ha assenyalat Rovira. Segons el secretari general, després de diverses reunions amb el Departament d'Agricultura, està previst que s'implanti una nova proposta legislativa en aquest àmbit a partir del mes d'octubre, abans de començar al temporada.

"La nova llei obligarà a recollir una firma i una autorització per part del propietari perquè es pugui saber d'on prové el producte, qui l'ha recollit i sancionar els infractors", ha assenyalat Rovira. Segons el secretari general només hi ha tres empreses a tot Catalunya que comprin els pinyons.

Actualment, segons la Generalitat, a les comarques gironines hi ha sis llicències concedides a empreses i 315 a individuals per recollir pinyes des de l'1 de novembre i fins al 15 de juny, però ningú garanteix que la recollida es porti a terme correctament, on toca i amb el permís del propietari. Aquesta regulació també permetria evitar els furts d'aquests fruits secs que ha augmentat en els últims anys.



Pinyons. Foto: ACN

Article extret de: http://www.naciodigital.cat/naciosolsona/noticia/5068