Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 17 d’agost del 2012

Restringit l'accés a les Gavarres i onada de calor


Mapa del Pla Alfa d'avui i el previst per aquest dissabte.


Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté activades les alertes del pla PROCICAT per onada de calor i INFOCAT per elevat risc d'incendi. Per demà es preveu un augment important de les temperatures a tot Catalunya, sobretot a l'interior, Pirineu i comarques del sud, que ha d'allargar-se almenys fins diumenge. Pel que fa al risc d'incendis, demà dissabte s'incrementa amb predomini del perill molt alt i extrem a diferents indrets de l'interior i prelitoral.

Alerta Procicat per onada de calor

Demà dissabte, les comarques més afectades per aquest augment significatiu de les temperatures, amb superació del llindar, seran les de les demarcacions de Lleida, Alt Pirineu i Aran, Catalunya Central, Tarragona i Terres de l’Ebre.

Avui divendres les altes temperatures s'han donat principalment a les comarques de Ponent i també del Pirineu, on fins a les 18.00 hores s'han superat els 38ºC en punts del Prepirineu lleidatà.

Pel que fa a l'àmbit sanitari, Salut Pública manté activat el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la Salut (POCS) en fase 2.

Fins aquest migdia el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès 5 persones amb patologies que podrien estar relacionades amb la onada calor. Les assistències s'han fet a la demarcació de Barcelona (4) i 1 a Girona.

Recordeu que podeu contactar amb Sanitat Respon mitjançant el número 061, on us poden atendre diàriament durant les 24 hores. En cas d'urgència cal trucar el 112.

Des de Protecció Civil de la Generalitat es mantenen informats tots els Ajuntaments, ens locals i empreses de servei públic i infraestructures públiques dels avisos amb les recomanacions i restriccions per a la ciutadania i les institucions. Alguns d’aquests consells els podeu trobat en aquest enllaç: Consells protecció civil onada de calor

La ciutat de Lleida ha activat aquest matí el seu pla d'emergències municipal per onada de calor; i Tremp manté el seu pla bàsic d'emergències municipals per onada de calor i risc d'incendis.



Mapa del perill d'incendi d'avui divendres i el previst per aquest dissabte.


Mesures especials per risc d'incendi forestal

Pel que fa al risc d'incendis, es manté en alerta el pla INFOCAT i per demà dissabte s'incrementa el risc amb predomini del perill molt alt i extrem a diferents indrets de l’interior i prelitoral, i perill alt gairebé a tota la resta.

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través de la direcció general de Medi Natural i Biodiversitat, manté les mesures especials de prevenció que s'aniran modulant en funció dels mapes de perill i de les mesures previstes en els diferents escenaris del Pla Alfa.

Des de la propera matinada s'ampliarà el nivell 3 del Pla Alfa a 313 municipis de les següents comarques: Alt Camp, Alt Empordà, Alt Penedès, Alt Urgell, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Berguedà, Conca de Barberà, Garrigues, Garrotxa, Gironès, Maresme, Montsià, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pla de l'Estany, Priorat, Ribera d’Ebre, Ripollès, Segarra, Selva, Solsonès, Terra Alta, Vallès Occidental i Vallès Oriental. La resta del territori de Catalunya (llevat de la Val d'Aran) també es veurà afectada per l'episodi, si bé que en aquest cas només amb afectació parcial.
Com a mesura de prevenció s'aplicaran, a partir de demà, restriccions d'accés a 2 massissos més de Girona (Cadiretes i l'Albera), elevant-se a 11 el total de massissos tancats:

- Girona: Les Gavarres, Massís de Cadiretes i Massís de l'Albera.
- Tarragona/Terres de l'Ebre: Massís dels Ports Tortosa Besseït, Tivissa Vandellòs, serralada del Montsant, muntanyes de Prades i Serra de Cardó Boix.
- Lleida: Montsec d'Ares, Montsec de Rúbies-Sant Mamet i Rialb-Serra d'Aubenç.


També es restringiran demà els accessos a la riera de Merlès (Berguedà) i a la riera de Sadernes (Garrotxa).

Com a conseqüència de l'activació del nivell 3 del Pla Alfa es suspenen els permisos per generar restes vegetals, activitats agrícoles, tasques de manteniment d'infraestructures (línies elèctriques, línees fèrries, carreteres), aturada de l'execució de l'obra civil a menys de 500 metres del bosc i les activitats agrícoles susceptibles de generar ignicions excepte llaurar els camps per prevenció d'incendis.

En aquests municipis se suspèn també l'activitat cinegètica de la mitja veda, la circulació motoritzada pel bosc i totes les activitats pirotècniques. A més, és prohibit fumar en zones forestals en els municipis en Pla Alfa 3.

Mentre duri l'episodi es reforçarà la vigilància coordinada dels cossos d’Agents Rurals, de Mossos d'Esquadra, Bombers de la Generalitat, les Associacions de Defensa Forestal (ADF) i les Diputacions Provincials per tal d'optimitzar els recursos existents. També s'ha previst un dispositiu de vigilància aèria en el qual participin de manera coordinada tots els mitjans disponibles dels Departament d’Agricultura i d'Interior.

Imatges actuals del Massís de les Gavarres, on apreciem la sequera i el lamentable estat dels boscos degut a les branques trencades i als arbres ajaguts per la nevada del març del 2010, siguent una càrrega de combustible molt perillós en cas d'incendi:



Branques trencades per la nevada del 2010 i boscos secs a les Gavarres. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3 d'aquest migdia.


Al cap de dos anys els boscos segueixen igual o pitjor.


Boscos impenetrables degut a l'excés de biomassa.


Sotabosc completament sec. Imatge d'aquesta setmana.