Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 15 d’agost del 2012

Garbinada i previsió de més calor


Núvols baixos empesos pel vent de garbí d'ahir al vespre.


Ahir dimarts el protagonista del dia va ser el vent persistent de llebeig o garbí, el qual seguirà amb nosaltres fins la nit de dimecres a dijous. Aquest vent del sud-oest, és el preludi de l'apropament de les restes d'un sistema frontal que pot deixar algunes tempestes i ruixats a bona part dels Pirineus, sobretot a l'Occidental i a la Catalunya Nord, on de manera local pot descarregar-hi amb forta intensitat durant la tarda.

Pel que fa a les altres dades meteorològiques d'ahir dimars a Palamós., temperatura màxima 27,5ºC, mínima 20,9ºC, amb molta sensació de xafogor tot el dia. Estat del cel amb intervals de núvols alts i deixants dels avions al matí, amb alguns núvols baixos a la tarda/vespre. Vent persistent de garbí o llebeig, a 20kmh de mitjana, ratxa màxima 42km/h. A la Fosca s'arribà als 48km/h. Estat de la mar amb maror arran de costa i maror o forta maror mar endins, amb nombrosos blancalls.
Pressió atmosfèrica màxima 1012hPa, mínima 1009hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 70%.

Com sol ser habitual, aquest vent del sud-oest arribà molt reescalfat al prelitoral i interior gironí, després de creuar el relleu del litoral i augmentar de temperatura, degut a un efecte similar a l'efecte Foehn, situació que es sol produir amb la tramuntana cremadora, però en aquest cas amb vent del sud-oest.

Algunes de les màximes més altes d'ahir dimarts 14 d'agost a la demarcació gironina:

Mieres 37,0ºC., Sant Miquel de Fluvià 35,7ºC., Santa Pau 34,8ºC., Beuda 34,8ºC., Salt 34,7ºC., La Bisbal d'Empordà 33,6ºC o Calonge 30,0ºC.
Dades de meteoclimatic.com



Panell amb temperatures a 850hPa pels propers dies. Cliqueu al damunt per ampliar-lo.


Si la setmana passada hi hagueren nombrosos rècords de calor a l'oest de Catalunya, entre divendres i diumenge es podria repetir la mateixa situació, amb valors que altre vegada poden superar els quaranta graus als indrets habituals i segons com vagi, també es podria arribar als quaranta graus al prelitoral de Girona i Barcelona., en resum, les hores centrals del dia poden ser un autèntic infern.
Tot i que arran de mar la brisa pot frenar una mica el termòmetre, hi haurà una forta xafogor, així mateix, a pocs quilòmetre del mar el termòmetre ja es dispararà.

Com podem veure al mapa superior, la bombolla d'aire càlid saharià estarà amb nosaltres fins a finals de la setmana vinent, siguent molt duradora, amb un pic de calor que arribarà durant el cap de setmana, amb valors a 850hPa de 30ºC al centre de la Península i d'uns 25ºC a sobre Catalunya.

Si tenim sort, però, a partir del dimarts o dimecres, l'acostament d'un solc d'aire fred i la formació d'una baixa tèrmica, ja poden fer aparèixer algunes tempestes al nord de la Península i la bombolla d'aire càlid es començaria a enretirar, de manera paulatina, cap al sud i l'est del Mediterrani. Possiblement, el darrer cap de setmana del present mes i els últims dies d'agost les tempestes podrien reaparèixer en molts punts de Catalunya, però encara falta molt per assegurar-ho.

Com sempre cal recordar que el risc d'incendi és molt elevat o extrem a bona part del país, com feia molts anys que no passava, degut a la gran sequera i a la recurrència de les altes temperatures. A la mínima presència de foc o d'alguna columna de fum cal trucar al telèfon d'emergències 112. Cada un de nosaltres pot ser un vigilant que eviti un gran foc.