Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 22 d’agost del 2012

Dos dies més de calor forta i de pols sahariana


Una jornada més, el polsim del Sàhara donava aquest color al capvespre.


Podem dir que ja estem entrant a la recta final d'aquesta onada de calor que sembla interminable, ja que a partir del cap de setmana, el pas d'un sistema frontal obrirà les portes a un refrescament de l'ambient que portarà una normalització dels termòmetres a tot el país, i, fins i tot, cap al Pirineu l'ambient podrà ser notablement fresc, sobretot en hores nocturnes.

Cal destacar que aquesta baixada de les temperatures es veu molt bé als mapes d'isotermes a 850hPa (1500msnm més o menys). En ells comprobem com avui tenim uns 24ºC a sobre Catalunya, en canvi, el diumenge a la mateixa hora hi hauran uns 16ºC.

Acompanyant aquesta refrescada, ens podran visitar algunes tempestes localment fortes, com sol correspondre a aquestes dates, coincidint amb una temperatura de l'aigua del mar molt elevada i una calor latent acumulada que pot fer disparar els núvols convectius.



Mapa d'isotermes a 850hPa d'avui dimecres.



Mapa d'isotermes a 850hPa previst pel proper diumenge.


Pel que fa al dia d'avui, a Palamós hem tornat a patir els efectes de l'onada de calor, amb una sensació de forta xafogor i un cel molt blanquinós degut al polsim del Sàhara, però amb absència de nuvolositat. També ha destacat, especialment, el vent de garbí, ja que ha aixecat maror durant la tarda.

Aquest vent de garbí moderat i persistent, es seguirà presentant durant les properes hores, reforçant-se una mica a partir de mig matí del dijous, on podrà bufar a 14/18 nusos, amb ratxes més fortes, especialment al nord del cap de Begur.

Altres dades destacades d'aquest dimecres 22 d'agost a Palamós., temperatura màxima 29,7ºC, mínima 23,7ºC. Vent de garbí a 15/20km/h de mitjana, ratxa màxima 34km/h. Estat de la mar amb marejol al matí i marejol o maror a la tarda. Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 69%. Dades de meteoclimatic.com


Com a curiositat i com a prova del canvi de masses d'aire que hi pot haver el cap de setmana, podem comparar els mapes de pols en suspensió. Si ens fixem, al mapa d'avui es veu com ens envaeix una capa molt extensa de pols del Sàhara que acompanya la bombolla d'aire càlid provinent del nord d'Àfrica., en canvi, el mapa previst pel proper diumenge ens mostra com la pols del desert ja s'ha enretirat cap al nord d'Àfrica i cap a l'est (Itàlia), degut a l'arribada de l'aire més fresc i nítid del nord.



Mapa de pols en suspensió d'avui dimecres.



Mapa de pols en suspensió previst pel proper diumenge. L'atmosfera ja es veu més neta.