Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 19 d’agost del 2012

Calor forta fins el proper cap de setmana


Mapa de temperatura i vent en superfície previst per dilluns a les 15:00h.


Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) mantindrà per aquest dilluns la fase d'alerta del pla PROCICAT per onada de calor i també l'alerta del pla INFOCAT per alt risc d'incendis.

Demà dilluns a partir del migdia s'afegiran 7 comarques de Barcelona, Tarragona i Terres de l'Ebre (Alt Camp, Alt Penedès, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Penedès, Montsià i Terra Alta) a la possibilitat de superar el llindar de temperatures extremes, mentre que el Barcelonès desapareixerà. Les comarques de l'interior i Lleida augmentaran la probabilitat que es superi aquest llindar. També es preveu que l'episodi s'allargui fins dimecres.

Les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) indiquen per demà dilluns, a partir del migdia, alguns ruixats febles i aïllats al Pirineu i Prepirineu, localment acompanyats de tempesta i calamarsa. A la resta del territori no s'esperen tants núvols com avui.

Les temperatures d'aquest dilluns seran similars o lleugerament més altes respecte a les d'avui diumenge, tant mínimes com màximes. Les temperatures màximes oscil·laran entre els 28 i els 32 ºC al litoral, entre els 32 i 37ºC al prelitoral i entre els 34 i 39ºC a la resta de l'interior.

Les temperatures extremes es podran assolir a partir del migdia, amb una probabilitat d'entre el 30% i el 70% (probable) i entre el 10 i el 30% (possible), a les comarques de:

-Alt Pirineu i Aran: Alt Urgell, Alta Ribagorça, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Vall d'Aran
-Catalunya Central: Berguedà, Solsonès, Bages i Osona (probable) i Anoia (possible)
-Lleida: Noguera, Garrigues, Pla d'Urgell, Segarra, Segrià i Urgell (probable)
-Girona: Ripollès, Garrotxa, Alt Empordà, Gironès, Pla de l'Estany i Selva
-Tarragona: Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà i Priorat
-Terres de l'Ebre: Baix Ebre, Ribera d'Ebre, Montsià i Terra Alta
-Barcelona: Alt Penedès, Vallès Oriental, Vallès Occidental, Baix Llobregat

Salut Pública manté activat el Pla d'actuació per prevenir els efectes de l'onada de calor sobre la Salut (POCS) en fase 2. Recordeu que podeu contactar amb Sanitat Respon mitjançant el número 061.
Des que va començar aquest nou episodi d'onada de calor (dijous dia 16 d’agost) i fins avui a les 19:00 hores el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès un total de 46 persones amb patologies que podrien estar relacionades amb l'onada calor. S'han fet 28 assistències a la demarcació de Barcelona, 11 a Girona, 3 a la Catalunya Central, 2 a Tarragona, 1 a les Terres de l'Ebre i 1 a Lleida.

Del total de persones ateses pel SEM, 10 han sigut a consulta, i 36 han requerit mobilització d'efectius. Dels 46 afectats, només 19 han hagut de ser traslladats a centres sanitaris.

Des de Protecció Civil de la Generalitat es mantenen informats tots els Ajuntaments, ens locals i empreses de servei públic i infraestructures públiques dels avisos amb les recomanacions i restriccions per a la ciutadania i les institucions.



Mapa del Pla Alfa d'avui diumenge i el previst per aquest dilluns.


Alerta del pla INFOCAT

Per dilluns també seguirà vigent l'alerta del pla INFOCAT per risc d'incendi, amb predomini del perill molt alt i presència de perill extrem a diferents indrets de l'interior i prelitoral. El perill serà alt a gairebé tota la resta, i moderat només a zones elevades del Pirineu Occidental.

La Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat ha informat que donat que es preveu que les condicions de perill continuïn, es mantindran les actuals mesures incloses en el Pla Alfa 3 durant els primers dies de la setmana (dilluns i dimarts). A mesura que les condicions millorin es comunicarà la desactivació d'aquestes.




Mapa de temperatura a 850hPa previst pel proper diumenge. Observeu que a aquelles alçades podran haver-hi temperatures d'uns 15ºC o menys, a diferència d'avui que ronden els 25ºC.


Tot i que encara falta superar els pròxims dies, sembla que aquesta bombolla d'aire càlid es podria començar a enretirar a partir del dijous i sobretot durant el cap de setmana proper, tal com veiem al mapa superior, amb temperatures plenament normalitzades. Acompanyant aquesta lleugera refrescada, hi han possibilitats que apareguin ruixats i tronades a molts de l'interior i Pirineu, tot esperant a veure si també arriben a la costa...


Previsió per aquest dilluns

A Palamós cal esperar un dia molt càlid i xafogós, amb alguns núvols mitgencs matinals i molta calitja, juntament amb alguns intervals nuvolosos la resta del dia. A la resta de la demarcació la calor forta tornarà a marcar la jornada, amb cel encalitjat i alguns intervals nuvolosos, a estones prou destacables., així i tot, també crèixer alguna nuvolada al Pirineu que deixi algun ruixat aillat.

La temperatura mínima rondarà els 21/24ºC a la costa, els 16/20ºC a l'interior i els 12/16ºC al Pirineu. La temperatura màxima pujarà fins a 27/31ºC a la costa, fins a 32/37ºC a l'interior, i fins a 28/33ºC al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner bufarà molt fluix amb component sud, durant la nit/matinada de diumenge a dilluns. Al matí esperem vent de garbí o xaloc a 4/8 nusos. A la tarda hi haurà vent de component sud-oest a 8/12 nusos. A la nit tindrem vent de garbí a 4/8 nusos. A mar tindrem marejol mar endins i mar plana o arrissada arran de costa, durant la nit/matinada de diumenge a dilluns. Al matí esperem marejol, amb mar de fons del sud. A la tarda i a la nit hi haurà una situació similar.