Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 2 de juliol del 2012

Poca pluja i molta tramuntana


Vista des del Cap Roig, amb Calella de Palafrugell i el cap de Sant Sebastià al fons amb el cel cobert. Imatge captada ahir diumenge.


Ahir diumenge 1 de juliol, el pas d'un sistema frontal ens va portar un canvi radical en el temps, ja que vam passar d'una setmana dominada pel Sol i les temperatures de plena canícula, a un dia dominat pels núvols, amb fresca i vent de tramuntana, juntament amb alguna pluja feble acompanyada per algun tro, com si fos un dia de tardor.
Com sol ser habitual, el vent de tramuntana que bufà en superfície durant tot el dia, impedí que les precipitacions que s'acostaven des del mar empeses pels vents de component sud en alçada, poguessin arribar prou vives fins a la zona de l'Empordà i a les comarques gironines en general. Així doncs, els registres pluviomètrics sigueren poc destacables, on en molts casos, el vent de tramuntana s'encarregà d'assecar ràpidament la poca humitat que deixaren al seu pas.



Imatge de radar d'ahir diumenge a les 13:36h., malgrat l'aparença, ben poca pluja caigué a les comarques gironines.


Com a dades de precipitació al Baix Empordà trobem les següents quantitats: Calonge-Mas Pallí 6,2mm., Palamós-La Fosca 3,8mm., Les Olives 3,8mm., Bellcaire d'Empordà 3,6mm., Palafrugell 3,6mm., Calonge 3,0mm., Verges 3,0mm., La Bisbal d'Empordà 2,7mm o Sant Feliu de Guíxols 2,0mm.



Mapa de llamps d'ahir.


D'altre banda, ahir diumenge a Palamós també hi van haver les següents dades meteorològiques: Temperatura màxima 23,2ºC, mínima 16,7ºC. Estat del cel ennuvolat amb alguna tímida clariana. Precipitació 2,0mm caiguda en forma de pluja feble i intermitent, acompanyada en alguns casos per fenòmens tempestuosos.
Estat de la mar amb marejol arran de costa i forta maror mar endins. Vent de component nord-nord-oest a 20/25km/h de mitjana, ratxa màxima 66km/h.
Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 51%. Dades de meteoclimatic.com



Mar de fons d'ahir diumenge a sota Cap Roig.



Les illes Formigues sota un cel ennuvolat i envoltades per l'escuma de les onades de mar de fons.


Pel que fa a la previsió d'avui dilluns a Palamós, cal destacar el retorn de l'ambient càlid i assolellat, tot i que es mantindran alguns intervals de núvols baixos al llarg del dia, siguent més destacats al sud de la Costa Brava i en punts de l'interior. La temperatura màxima rondarà els 30ºC a l'interior, els 20ºC al Pirineu i els 25ºC a la costa.

El vent al nostre sector costaner anirà girant a component sud fluix amb el pas de les hores. A la nit pot quedar vent en calma. Mar endins caldrà esperar forta maror fins a migdia i maror a la tarda., arran de costa passarem de marejol a mar arrissada amb el pas de les hores, amb mar de fons de nord. A la nit quedarà mar plana.

Al llarg de la setmana a Palamós es mantindrà el temps típic del juliol, amb ambient càlid i assolellat, tot i que a muntanya hi pot haver un augment de la inestabilitat entre dimecres i dijous, amb possibilitats que caigui algun ruixat o tempesta.