Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 17 de juliol del 2012

Onada de tornados al nord d'Europa


Mapa de tornados constatats a Europa entre els dies 10 i 17 de juliol. Font: http://essl.org/cgi-bin/eswd/eswd.cgi


La gran inestabilitat atmosfèrica present al nord d'Europa durant els darrers dies, ha vingut acompanyada pel creixement de grans cèl·lules tempestuoses que han deixat un episodi tornàdic de primer ordre i, segurament, un dels més importants dels darrers anys.
Segons la Base de dades de fenòmens meteorològics severs a Europa (ESWD), entre el passat 10 de juliol i avui, s'han rebut 12 informes que constaten la presència de tornados a Holanda, Polònia, Dinamarca, Alemanya, Suècia i Letònia.

Un dels tornados més perillosos és el que afectà el 14 de juliol passat, a la regió polonesa de la Pomerània, indret on es formà un EF2, amb vents de 200km/h. Aquest tornado destructor, provocà 1 víctima mortal, a l'ensorrar-se una vivenda a sobre un home de 60 anys, i també 10 ferits.
El rastre de destrucció d'aquest tornado, ens pot recordar fàcilment les imatges que ens arriben molts cops dels Estats Units, ja que al llarg d'onze quilòmetres i en una amplada de 400 metres, més de 100 vivendes quedaren arrassades, així com 400 hectàrees del bosc Bory Tucholskie, situat en un Parc Nacional molt popular.

Segons les imatges del radar meteorològic, on es veié una clara rotació, els meteoròlegs constataren que el tornado es generà en el si d'una supercèl·lula.
També cal recordar que cada any solen aparèixer varis tornados a Polònia, siguent un dels indrets europeus més proclius per aquests tipus de fenòmens.



Mapa sinòptic del passat 14 de juliol. Veiem com les baixes pressions en superfície, acompanyades per una bossa d'aire fred en altura d'uns -20ºC, afectaven el nord d'Europa, situació molt propicia en aquesta época de l'any per formar grans tempestes.


Tot seguit podreu veure un recull de vídeos impactants del tornado del passat 14 de juliol a la regió de la Pomerània, Polònia. Fixeu-vos com al primer vídeo, a part del tornado, també veiem un arc de Sant Martí. En el segon veiem els danys des de l'aire, amb boscos i cases arrassades.
El darrer vídeo fou realitzat el dia 13 a Remscheid (oest d'Alemanya) i es tracta d'un EF0 o EF1.