Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 8 de juliol del 2012

Imatges, dades del cap de setmana i tafonis


Imatge de l'estat de la mar d'ahir dissabte 7 de juliol. Fotografia mostrada a l'Espai el Temps de TV3 d'ahir al vespre.


El passat divendres 6 de juliol, després dels ruixats de la nit anterior, el dia s'aixecà amb alguns intervals de núvols baixos, però ràpidament el cel quedà asserenat. Las temperatura màxima pujà fins als 23,2ºC i la mínima sigué força fresca amb només 16,3ºC. El vent bufà amb component est al centre del dia a 5/10km/h de mitjana, ratxa màxima 23km/h.
La pressió atmosfèrica màxima arribà fins als 1015hPa i la més baixa fou de 1011hPa. La humitat relativa màxima arribà al 93% i la mínima al 61%.



Escuma aixecada pel tràngol de garbí ahir a la tarda a prop de l'illot de La Galera.


Ahir dissabte 7 de juliol, el dia es presentà dominat pel sol, tot i la presència d'algun núvol baix anecdòtic a primeres hores. La temperatura màxima arribà fins als 24,1ºC i la mínima baixà fins als 16,9ºC. El vent bufà amb component sud a 20km/h de mitjana al centre del dia, ratxa màxima 37km/h. L'estat de la mar, tal com podeu veure a les imatges, es va alterar força fins assolir una mica de maror.
La pressió atmosfèrica màxima sigué de 1015hPa i la mínima fou de 1010hPa. La humitat relativa màxima arribà al 95% i la mínima baixà fins al 60%.



Avui diumenge 8 de juliol han aparegut alguns Stratocumulus a sobre Palamós.


Avui diumenge, degut a l'aire de gregal, han aparegut alguns Stratocumulus o núvols baixos que han fet la guitza als banyistes, sobretot al matí i a la zona de la platja Gran., en canvi, a La Fosca el cel estava asserenat.
La temperatura màxima ha pujat fins als 26,0ºC i la mínima ha sigut tropical, amb 20,1ºC. El vent ha bufat amb component est-nord-est a 10km/h de mitjana, ratxa màxima. L'estat de la mar s'ha mantingut amb maror mar endins i mar arrissada o marejol arran de costa. La pressió atmosfèrica màxima ha assolit els 1014hPa i la mínima ha sigut de 1011hPa. La humitat relativa màxima ha pujat fins al 94% i la mínima ha baixat fins al 53%. Dades de meteoclimatic.com

Més imatges de l'escuma aixecada pel tràngol de garbí d'ahir dissabte









Tafonis o meteorització alveolar a la Punta del Molí sota l'aparença de forats o ruscs d'avelles.


Les roques d'aquests indrets d'arran de mar, a vegades presenten formes capritxoses que recorden ruscs d'avelles degut a la meteorització alveolar. Aquestes escultures naturals es produeixen per l'erosió diferenciada, degut a procesos físics i químics i a la diferent composició dels materials que formen les roques.
Un dels factors que afavoreixen la seva aparició és la presència de sals a la intempèrie, vents força persistents, la cimentació diferencial dels materials que formen la roca, la variació estructural de la permeabilitat, i la durada dels períodes d'assecat entre diferents períodes humits. Les formes petites dels tafoni es diuen alvèols.

L'etimologia de la paraula "tafoni" no és clara. Tafoni pot provenir de "taphos", paraula grega que vol dir "tomba". Tafoni també pot provenir de "taffoni" paraula corsa que significa "finestres" o també de "tafonare" que vol dir "perforar". A Sicília "taffoni" també significa "finestres". La publicació més antiga coneguda del terme "tafoni" va ser el 1882.

Previsió per dilluns

Aquest dilluns a Palamós preveiem un dia assolellat, amb algun núvol baix decoratiu. A la resta de la demarcació el panorama serà similar, així i tot, cap al Pirineu o a la Serralada Transversal poden crèixer alguns Cúmulus.

La temperatura màxima pot rondar els 28/32ºC a l'interior, els 22/28ºC al Pirineu i els 25/28ºC a la costa. La mínima pot baixar fins als 18/21ºC a la costa, fins als 14/18ºC a l'interior i fins als 9/14ºC al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner pot bufar amb component nord, a 4/8 nusos, durant la nit/matinada de diumenge a dilluns. Al matí esperem vent de garbí o xaloc a 4/8 nusos. A la tarda tindrem vent de garbí a 8/12 nusos. A la nit es preveu vent fluix de direcció variable o calma. A mar cal preveure mar arrissada arran de costa i marejol o maror mar endins, durant la nit/matinada de diumenge a dilluns. Al matí tindrem mar plana o arrissada arran de costa i marejol mar endins. A la tarda hi haurà una mica de marejol. A la nit s'espera mar plana o arrissada.