Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 4 de juliol del 2012

Dimarts amb halo solar, dades i previsió


Halo solar vist a primeres hores de la tarda d'ahir dimarts. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3 d'ahir al vespre.


Ahir dimarts, el cel va tornar a ser un espectacle visual. La presència, igual com el dia anterior, de nombrosos núvols alts que enterenyinaven el cel, va donar lloc a l'aparició d'algun fenomen òptic molt vistós, com el gran halo solar o cercle al Sol que es veié a primeres hores de la tarda.

Com podeu veure a les imatges, l'halo solar tendeix a tenir colors vermellosos a l'interior del cercle, mentre que cap a l'exterior els colors tendeixen al groc, verd i blau clar, aparentant un arc de Sant Martí en els casos més clars o simplement com un cercle blanquinós.
Cal destacar que com a curiositat, els colors de l'arc de Sant Martí estan disposats a l'inversa, ja que el color vermell el trobem a l'exterior de l'arc i cap endins apareixen els colors groc, verd, blau, indi i morat.
Els halos també poden formar-se al voltant de la Lluna.



Halo solar d'ahir dimarts. A l'interior del cercle apareix el color vermell.


El mecanisme físic que els produeix té a veure amb processos de reflexió i refracció de la llum en els petits cristalls de gel hexagonals que constitueixen els núvols alts, especialment els Cirrostratus (Cs). En aquest cas, el diàmetre del cercle que forma l'halo és tal, que si un apunta amb un braç en la direcció del Sol (o de la Lluna) i amb l'altre en la direcció de qualsevol punt de l'halo, l'angle entre els braços és de 22º.

L'halo solar l'hem de mirar evitant la visió del Sol, a causa de la radiació solar i els raigs ultraviolats, que traspassen la capa d'ozó i que produirien un dany al teixit ocular (retina, cristal·lí, etc.)., per a això, s'ha de posar algun objecte de forma circular en la posició del Sol per tal de deixar a la vista únicament el cercle de colors que l'envolta, simulant un eclipsi. En el cas de les fotos d'avui, l'objecte utilitzat és un fanal públic.



Halo solar amb el cel enterenyinat per Cirrostratus i deixants dels avions. Observeu també el vol d'uns falciots negres o falcíes (Apus apus), els quals, cada any ens visiten per criar, després de viatjar milers de quilòmetres creuant bona part d'Àfrica i l'inhòspit desert del Sàhara.


Els núvols prims que facilitaren la formació de l'halo solar que observem a les imatges, són els típics Cirrostratus, situats entre els 6.000/12.000msnm i compostos per cristallets de gel, amb l'aparença de vels blanquinosos fibrosos que cobrien tot el cel, encara que en altres casos només en solen cobrir una part.

Els Cirrostratus anuncien pluges al voltant de 12 hores després de la seva presència. Sembla que aquest canvis poden fer-se presents amb forma d'un augment dels ruixats i l'activitat tempestuosa, entre avui i demà dijous, especialment a l'interior del Principat i al Pirineu, degut a l'arribada d'un sistema frontal.
Cal destacar que avui a la tarda i fins al vespre ja podran descarregar algunes tempestes, localment fortes, al Pirineu occidental i de manera més feble en altres indrets de Lleida.



Mapa de superfície amb fronts previst per avui a les 12:00h. Observeu com ve un sistema frontal pel nord-oest de la Península.


Pel que fa a les dades d'ahir dimarts 3 de juliol a Palamós., temperatura màxima 23,9ºC, mínima 17,7ºC. Estat del cel enterenyinat per núvols alts, amb halo solar a primeres hores de la tarda. Vent de garbí a 10/15km/h de mitjana, ratxa màxima 32 km/h. Estat de la mar amb marejol arran de costa i maror mar endins. Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 63%. Dades de meteoclimatic.com.


D'altre banda, avui dimecres, a Palamós hem d'esperar un dia dominat pel Sol, però amb estones de cel força enterenyinat per la presència de núvols alts i mitgencs. A la resta de la demarcació cal preveure un dia similar, amb l'excepció del Pirineu, on els núvols d'evolució podrien deixar algun petit ruixat o nucli tempestuós. La temperatura màxima rondarà els 30/32ºC a l'interior, els 24/26ºC a la costa i els 22/28ºC al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component sud-oest a 12/16 nusos, durant aquest matí, amb ratxes superiors. A la tarda s'espera una situació similar. A la nit el vent anirà amainant. A mar caldrà esperar maror generalitzada fins a la nit, llavors quedarà mar de fons del sud-oest, amb marejol generalitzat.