Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 20 de juliol del 2012

Capvespre amb fum de l'incendi del Lluçanès i previsió


Imatge de la posta de sol d'ahir amb fum vista des de Calonge.


Ahir al vespre, la posta de sol va venir acompanyada per l'arribada del fum de l'incendi forestal que crema a la subcomarca del Lluçanès. Aquest gran incendi que ja ha cremat centenars d'hectàrees, va enviar una gran quantitat de partícules en forma de cendres i gasos a l'atmosfera.
Quan aquest fum arribà a uns 3000 metres d'alçada (700hPa), es va veure atrapat pel flux de l'oest que bufava a aquelles alçades, a uns 20 nusos, i arribà fins a la Costa Brava després de recòrrer 100 quilòmetres.



Mapa de vent i humitat a 700hPa d'ahir al vespre. Observeu com bufen vents de l'oest.


L'arribada d'aquest fum es va veure clarament, ja que la posta de sol adoptà un color marronós molt peculiar, on fins i tot, es podia apreciar el mateix fum de l'incendi en una mena de bancs.
Cal destacar que durant el capvespre també aparegueren Altocumulus stratiformis (núvols mitgencs), coincidint amb l'arribada del fum, provocant que quedessin tenyits de color marró, donant una sensació molt estranya i molt poc freqüent.

Imatges de la posta de sol d'ahir dijous a Calonge, amb el fum de l'incendi del Lluçanès tenyint el cel de color marronós així com els núvols mitgencs:











Davant aquest gran incendi de Sant Feliu Sasserra (Bages), la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC), ahir a la tarda va activar de forma preventiva el Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT en fase d'alerta.

Caldrà extremar les precaucions per evitar qualsevol foc especialment durant el dia d'avui, ja que el risc d'incendi forestal serà present al conjunt del país excepte a les comarques del Pirineu.

Les comarques més afectades pel risc d'incendi són:

•Girona: Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès, La Selva i Pla de l’Estany
•Barcelona: Alt Penedès, Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental
•Catalunya Central: Anoia, Bages, Osona i Solsonès
•Tarragona: Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà i Priorat
•Terres de l’Ebre: Baix Ebre, Ribera d’Ebre i Terra Alta.
•Lleida: Garrigues, Noguera, Pla de l’Urgell, Segarra, Segrià i Urgell
•Alt Pirineu i Aran: Pallars Jussà

Com sempre recordar que a la més petita columna de fum o avistament d'incendi cal trucar al número de telèfon 112.

Previsió per avui divendres

A Palamós hem d'esperar un dia amb domini del sol i xafogós. Al llarg de la jornada també poden aparèixer alguns núvols baixos, més destacats a darreres hores, juntament amb l'arribada de núvols en altres nivells. A la resta de la demarcació el dia es presentarà molt càlid, tot i que no tant com jornades anteriors, encara que aquest fet només ho notaran els termòmetres. A la costa ens esperarà una marcada xafogor i podran aparèixer intervals de núvols baixos., al Pirineu, a més, poden crèixer núvols d'evolució que podrien descarregar algun petit ruixat a la tarda/vespre al Ripollès o la Cerdanya.

La temperatura màxima pot rondar els 30/33ºC a l'interior, els 27/29ºC a la costa i els 23/29ºC al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component sud i est, a 6/12 nusos, fins a primeres hores de la tarda. A partir de llavors tindrem vent fluix de component est o calma. A la nit entrarà la tramuntana a 12/16 nusos., al nord del cap de Begur i mar endins pot bufar a 16/20 nusos. A mar tindrem mar arrissada o marejol arran de costa i marejol mar endins, durant les properes hores. Avançada la tarda hi haurà mar arrissada. A la nit quedarà marejol arran de costa i forta maror mar endins i al nord del cap de Begur. Precaució amb la navegació nocturna.