Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 13 de juny del 2012

Un dimarts nuvolós i amb quatre gotes


Altocumulus floccus, coneguts popularment com a "cabretes", vistos ahir a la tarda després de les febles precipitacions.


Tal com es preveia, ahir dimarts hi va haver una gran varietat de núvols a sobre nostre. Aquest fet fou provocat per l'existència d'un embossament d'aire fred d'uns -17,5ºC a 500hPa (segons el radiosondatge que es va fer a les dotze del migdia a Barcelona) juntament amb nivells d'humitat suficient en varis nivells troposfèrics i a la presència d'un zona de convergència al nord-est del Principat, facilitant l'ascens de les masses d'aire i els processos convectius que es deriven de tal fet.

Ja durant el matí i al migdia, es podia veure el creixement de grans núvols de desenvolupament vertical, on els petits Cumulus es convertien en Cumulus congestus, especialment cap a l'interior de la demarcació i a sobre el mar. Amb el pas de les hores i ajudats per la calor de la radiació solar, aquestes nuvolades descarregaren alguns ruixats de tarda força irregulars i algun nucli tempestuós, tal com podem veure al mapa de llamps d'ahir dimarts 12 de juny.



Mapa de llamps d'ahir.


Com a dades més destacades d'aquests ruixats i tempestes anàrquics a la demarcació gironina trobem els següents valors: Santa Pau 17,2mm., Olot-Pla de Dalt 12,4mm., Planoles 11,2mm., Juià-Els Àngels 9,6mm o Arbúcies amb 8,0mm.

Pel que fa al Baix Empordà, els ruixats de l'interior de les comarques gironines hi arribaren molt més desgastats. Com a dades més importants de precipitació trobem 4,0mm a Verges-Ponent., 2,2mm a Les Olives., 1,4mm a La Bisbal d'Empordà., 1,2mm a Calonge-Mas Pallí o 0,8mm a Palafrugell.



Cumulus congestus amb la base molt ben definida a sobre el mar. Imatge captada ahir al migdia a prop del Morro del Vedell.


D'altre banda, les dades recollides ahir dimarts a Palamós són les següents: Temperatura màxima 21,9ºC, mínima 14,2ºC. Estat del cel amb predomini del Sol al matí, acompanyat per algun Cumulus humilis., a la tarda arribaren les restes dels ruixats de l'interior i caigueren quatre gotes inapreciables a Palamós, amb un registre de 0,2mm a Palamós-La Fosca.
El vent bufà amb component sud i oest al matí, a 10/15km/h de mitjana, ratxa màxima 35km/h., a la tarda bufà vent fluix de direcció variable i al vespre es quedà en calma. Estat de la mar amb maror mar endins i marejol arran de costa.
Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1008hPa. Humitat relativa màxima 83%, mínima 49%. Dades de meteoclimatic.com

Recull de fotografies dels núvols que es veieren ahir dimarts



Les típiques cabretes sorgiren després de les quatre gotes que caigueren a la tarda.


Una altre fotografia dels Altocumulus floccus.

Les nuvolades que creixien a sobre el mar al migdia ja presagiaven que podria ploure a la tarda.


Cabretes o cel aborregat ahir a la tarda.



Línia de Cumulus congestus amb la base molt ben definada ahir al migdia davant Cala Margarida.