Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 4 de juny del 2012

Primeres pluges del mes de juny


Mapa de llamps d'ahir diumenge.


Tal com es preveia, ahir diumenge, el pas d'un tàlveg d'aire fred en alçada topà amb les elevades temperatures superficials que hem tingut les darreres jornades. Aquest xoc de masses d'aire o forçament dinàmic i tèrmic, desencadenà una forta inestabilitat atmosfèrica ajudada per la presència d'una capa d'humitat molt important entre la superfície i els 700hPa, propiciant una gran activitat convectiva., això es va traduir amb el creixement d'una gran quantitat de cèl·lules tempestuoses que abarcaren gran part de Catalunya, en especial la meitat nord i est.



Mapa d'humitat i vent a 700hPa. Observeu com hi han vents de 20 nusos de l'oest i una capa d'humitat relativa superior al 95%.


A les comarques gironines l'activitat tempestuosa més intensa i duradora tingué lloc a la Garrotxa, indret on s'acumularen les quantitats de precipitació més destacades, en alguns casos acompanyades amb calamarsa o pedra. Alguns dels registres més importants són els 36,6mm de Beuda, els 33,5mm d'Argelaguer, els 30,0mm de Santa Pau, els 29,0mm de Mieres o els 23,8mm de La Vajol (Alt Empordà).

Pel que fa al Baix Empordà, el fet de trobar-nos lluny de la zona de convergència de les masses d'aire i sota la influència del vent del nord en superfície, les tempestes hi arribaren més desgastades.

Dades de precipitació d'ahir diumenge a la nostre comarca: Calonge 13,5mm, Calonge-Mas Pallí 10,6mm, Palamós 9,8mm, La Bisbal d'Empordà 6,9mm, Les Olives 6,1mm, Sant Feliu de Guíxols 6,0mm, Palafrugell 5,8mm o Verges 1,8mm.



Mapa de temperatura i alçada geopotencial a 500hPa d'ahir a les 18:00h. Observeu com ens creuava un solc amb isotermes de -15ºC a 5720msnm.


Altres dades destacades d'ahir diumenge a Palamós., temperatura màxima 21,2ºC, mínima 16,5ºC. Estat del cel amb núvols i clarianes al matí, amb alguna gota esporàdica. A la tarda arribada d'alguns nuclis tempestuosos desgastats amb pluja feble o moderada. Vent de component nord-nord-oest i nord-est a 10km/h de mitjana, ratxa màxima 39km/h. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol arran de costa i marejol o maror mar endins. Humitat relativa màxima 94%, mínima 75%. Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1011hPa. Dades de meteoclimatic.com



Imatge de radar d'ahir al vespre on veiem com les taques de precipitació afectaven molts indrets.


Previsió per aquest dilluns

A Palamós preveiem un dia amb intervals de núvols en les immediates hores i durant la tarda, amb més clarianes al migdia. No esperem pluja destacable, en tot cas, pot escapar-se algun plugim. A la resta de la demarcació el dia es preveu amb grans clarianes, sobretot al centre i al nord de la Costa Brava, malgrat la presència d'alguns intervals nuvolosos de tipus baix i alt. Al llarg de la tarda es pot escapar algun ruixat a prop del Ripollès, La Garrotxa o a l'interior de La Selva.

La temperatura màxima rondarà els 24/27ºC a l'interior, els 20/22ºC a la costa i els 18/24ºC al Pirineu.

El vent en el nostre sector costaner bufarà molt fluix amb component variable o restarà en calma fins a migdia. A la tarda tindrem vent fluix de component sud i est o calma. A la nit hi haurà vent fluix de tramuntana o calma., al nord del cap de Begur pot bufar a 8/12 nusos.

L'estat de la mar en el nostre sector costaner es mantindrà amb mar plana o arrissada arran de costa i amb marejol o maror mar endins fins al migdia. A la tarda i a la nit s'espera mar arrissada arran de costa i marejol o maror mar endins i al nord del cap de Begur.