Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 4 de juny del 2012

L'evolució dels deixants dels avions



Imatges de satèl·lit dels deixants dels avions al davant de la costa canadenca. Font: NASA


Com ja s'ha comentat en anteriors articles, els deixants dels avions són un dels núvols artificials més fàcils d'observar en els nostres cels. La majoria dels gasos i partícules suspeses en l'atmosfera són invisibles per a l'ull humà., no obstant, aquest no és el cas dels deixants dels avions. Aquests núvols de formes rectilínies es poden transformar en Cirrus artificials amb el pas de les hores.

Els deixants de vapor d'aigua, transformats en cristallets de gel, són visibles des de l'espai, tal com mostren les dues imatges superiors. La primera imatge fou captada a les 12:05h del passat 26 de maig pel satèl·lit Terra de la NASA quan passava pel damunt de la costa de Terranova, al Canadà., la segona es va prendre al mateix lloc, però dues hores més tard pel satèl·lit Aqua.

Com podeu observar, els deixants estan disposats sota l'aparença d'un "X" gegantina provocada pels avions comercials que volen a l'oest. A l'esquerra de les imatges trobem un núvol Cirrus, probablement d'origen natural. Els deixants que s'han creat recentment tenen les vores ben definides, però a la tarda aquests traços lineals han crescut i es van estenent cap a l'exterior del continent, ja que els vents en nivells alts de la troposfera (corrent en jet polar) bufen d'oest a est.



Corrent en jet polar passant per sobre el nord del Continent Americà. Pot moure's a uns 90/400km/h i està situat entre els 7.000/12.000msnm. Font: wikipedia


La temperatura i la humitat de l'aire en nivells alts de la troposfera afecta la permanència dels deixants dels avions. Quan l'aire és sec, els deixants duren uns pocs segons o minuts, però quan l'aire és humit, com va ser el cas d'aquell dia, els deixants poden ser de llarga durada i es converteixen en Cirrus artificials, els quals, és díficil distingir-los dels Cirrus d'origen natural.
Els satèl·lits, en ocasions, han pogut observar grups de deixants que duren fins a 14 hores, encara que la majoria romanen visibles entre 4 i 6 hores.

Els deixants de llarga durada tenen un gran interès pels climatòlegs, ja que aquests núvols artificials reflecteixen la llum solar i atrapen la radiació infraroja. Això provoca que es redueixi la quantitat de radiació solar que arriba a la superfície de la Terra, alhora que augmenta la quantitat de radiació infraroja absorbida per l'atmosfera, igual que amb els núvols cirrus.

Aquests efectes contraposats, fan que sigui difícil precisar, per part dels científics, l'efecte des deixants sobre el clima., així i tot, s'ha descobert que els deixants provoquen un petit escalfament local.

El 2004, el científic de la NASA, Patrick Minnis, va publicar un estudi que demostra com l'increment del trànsit aeri havia fet augmentar la superfície coberta per núvols Cirrus en un 3%, tot això entre el 1971 i el 1995 als Estats Units.