Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 15 de juny del 2012

Halo solar, núvols alts, núvols baixos i garbinada


Halo solar observat ahir al migdia Palamós. Fotografia mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


Ahir dijous 14 de juny va ser un dia força entretingut, meteorològicament parlant, sobretot per la forta garbinada que hi hagué i també pel que fa a l'observació dels núvols i els fenòmens òptics que poden originar.

Ja durant el matí, es podia observar un tel blanquinós que cobria tot el cel, juntament amb el pas de nombroses bandes de núvols baixos empesos pel vent de garbí, el qual ja es feia notar amb força. Com a curiositat, cal destacar la presència d'un bonic cercle al voltant del Sol o halo solar, degut a la capa de Cirrostratus existent, situació que ja s'ha donat en altres jornades al llarg de les darreres setmanes.

Com podem apreciar a la fotografia que obre aquesta entrada, l'halo solar era molt ben definit., a més, cal tenir present que si pretenem fotografiar-lo de ben a prop, es recomana interposar algun objecte centrat que tapi el Sol, com per exemple una farola, per ressaltar el cercle i protegir l'objectiu dels rajos solars.



L'halo solar d'ahir a punt de difuminar-se.


D'altre banda, la temperatura màxima a Palamós fou de 22,1ºC i la mínima baixà fins als 17,0ºC. Malgrat aquestes dades de temperatura, la temperatura que notava el nostre cos o temperatura de xafogor, rondava els 30ºC al migdia, degut a la combinació de la temperatura real, la que marca el termòmetre, i la humitat relativa.
Aquesta temperatura de xafogor ens serà mot familiar a partir d'ara, dins el panorama meteorològic de l'estiu.

El vent, com he comentat, bufà de garbí, a uns 20km/h de mitjana, ratxa màxima 45km/h. L'estat de la mar es presentà amb maror generalitzada.
L'estat del cel sigué molt variable, amb núvols alts i núvols baixos, més importants al matí que a la tarda, però sempre amb predomini de l'astre rei, sobretot a la tarda, on el cel s'asserenà del tot.
Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 77%. Dades de meteoclimatic.com.

Recull d'imatges dels núvols que es passejaren ahir a la tarda a Calonge



Núvols baixos empesos pel vent de garbí, formats per Stratocumulus stratiformis translucidus i Stratus fractus translucidus.



Núvols baixos molt fotogènics, els quals viatjaven a gran velocitat degut a la garbinada imperant.



Més núvols baixos.



Ara toca el torn dels núvols alts, compostos per Cirrus spissatus intortus.



Cirrus spissatus intortus.



Cirrus spissatus intortus.