Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 22 de juny del 2012

Efectes del vent aponentat i previsió per la Festa Major


Cartell de la Festa Major d'enguany i activitats programades.


El temps que hem tingut les darreres hores, és un preludi del temps que s'espera durant unes dates tan assenyalades com són la Revetlla de Sant Joan i la Festa Major de Palamós.
L'inici de l'estiu astròmic ahir va entar per la porta gran, degut a l'ambient càlid i assolellat que hi hagué a tot el país.
La presència de la dorsal africana va facilitar l'arribada d'una bombolla d'aire càlid subtropical amb isotermes d'uns 20ºC a 850hPa, segons el radiosondatge de Barcelona., a tot aquest fet, hi hem d'afegir el temut vent aponentat o garbí terrer que bufà durant la major part del primer dia d'estiu. Aquest vent sec i càlid degut a l'efecte Foehn, provocà que s'assolissin màximes superiors als 35ºC al prelitoral gironí, situació que en molts dies d'avançada canícula no es dóna.

Algunes de les màximes més elevades d'ahir dijous foren els 37,7ºC de Salt, els 36,6ºC de Salitja, els 36,4ºC de Girona, els 33,5ºC de Calonge o els 33,1ºC de Castelló d'Empúries. A Palamós s'arribà fins a 28,6ºC, valor que podem considerar de plena estació estiuenca.

Un altre dels efectes característics del vent aponentat, és el fet de disminuir de forma extraordinària el grau d'humitat relativa, amb valors que podrien pertànyer al desert. Alguns dels valors més baixos d'humitat relativa d'ahir dijious són el 9% de Banyoles, el 10% de Salt-Barri Vell, el 14% de Sant Gregori, el 15% de Girona o el 19% d'Olot-Les Fonts. A Palamós es baixà fins al 55%, a Sant Feliu fins al 30% i a Calonge fins al 23%. Dades de meteoclimatic.com



Temperatures a 850hpa d'ahir dijous al migdia. Comprobeu com hi havien uns 20ºC.



Mapa sinòptic previst pel dissabte a les 18:00h. Tindrem l'anticicló a sobre.


Tot i que en propers post anirem fent les previsions quotidianes, ja podem avançar clarament que pels propers dies seguirà la tònica de Sol i calor, degut a l'establiment de les altes pressions a sobre nostre.

Avui divendres a Palamós, després de la tramuntana moderada que hem tingut la passada nit/matinada, ens espera un dia assolellat, tot i que poden crèixer alguns núvols d'evolució en punts de muntanya de l'interior de la demarcació gironina. Les temperatures poden ser una mica més baixes que ahir, però seguirà la calor intensa.

Encara pot bufar vent de component nord i est durant aquest matí, però anirà girant a llevant fluix a primeres hores de la tarda, fins a gairebé desaparèixer. A mar es mantindrà la maror tot el dia i arran de costa passarem de marejol a mar plana o arrissada a la tarda.

El proper dissabte, dia de la Revetlla de Sant Joan, a Palamós la jornada es presentarà sense gaires novetats, amb vent de garbí a 8/12 nusos al centre del dia i vent fluix de direcció variable a la nit. A l'hora del pregó de Festa Major podem tenir uns 22/24ºC de temperatura i durant la nit de Sant Joan tindrem uns 20/22ºC a la costa i uns 15/20ºC a l'interior.

El següents dies seguirà el temps càlid i assolellat, amb règim de brises entre fluixes i moderades al centre del dia i terral nocturn. Les temperatures màximes seguiran rondant els 25ºC a la costa i els 30/35ºC a l'interior.