Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 30 de maig del 2012

Mar plana i calor d'estiu


Mar plana avui al migdia.


La jornada d'avui dimecres ha estat marcada per l'ambient estiuenc, amb mar plana i vent molt fluix de garbí o calma. Aquesta tranquil·litat atmosfèrica ens ha deixat unes temperatures màximes que han superat els 30ºC en nombroses localitats. Alguns exemples d'aquestes elevades temperatures són els 32,2ºC de Salt, els 31,4ºC de Medinyà, els 30,8ºC de Mieres o a la nostre comarca, els 30,8ºC de la Bisbal d'Empordà.

Juntament amb aquesta calorada, l'estat de la mar s'ha vist influenciat per la manca de vents tèrmics, situació que es sol donar en ocasions quan tenim un pantà baromètric i a l'interior de la demarcació hi creixen les nuvolades, mantenint el cel més ennuvolat i per tant, sense que el terra s'escalfi prou. Tal com podeu veure a les imatges d'avui, la mar semblava un mirall i donava imatges d'extrema placidesa.



Mar plana aquest vespre a La Fosca.


La placidesa que hem tingut a la costa, s'ha traduït en forma de grans nuvolades que altre vegada han descarregat ruixats i tempestes, localment intenses, encara que en la major part de la demarcació o no ha plogut o només han caigut quatre gotes, com les que han caigut fa pocs minuts a Palamós.

Les precipitacions més intenses han descarregat a la Garrotxa, al Ripollès, La Selva i al Pla de l'Estany. Alguns exemples són els 50,0mm d'Osor, els 29,0mm de Sant Feliu de Pallerols, els 23,0mm de Llanars, els 20,0mm de Setcases, els 16,8mm d'Olot-Pla de Dalt o els 12,8mm de Banyoles.



Cumulunimbus creixent a l'interior de la demarcació vistos des de Palamós.


Dades d'avui dimecres a Palamós (entre parèntesis veiem les d'ahir dimarts)., temperatura màxima 24,1ºC (23,4ºC), mínima 16,9ºC (16,2ºC). Estat del cel serè al matí i cobert per encluses a la tarda. Pluja inapreciable. Mar plana o arrissada arran de costa i marejol mar endins (dimarts ídem). Vent molt fluix del sud-oest o calma, ratxa màxima 19km/h (23km/h). Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa (1015hPa), mínima 1015hPa (1013hPa). Humitat relativa màxima 87% (89%), mínima 58% (ídem). Dades de meteoclimatic.com.



Mar plana d'avui al migdia i cel asserenat.



Mammatocumulus que s'han vist a la tarda provinents de les encluses que han arribat de l'interior.


Previsió

Aquest dijous a Palamós hem de preveu que el dia torni ser força calorós, amb alguns núvols alts de tarda fruït de la desfeta de les nuvolades que puguin crèixer a l'interior, on no es decarta que tornin a deixar algun ruixat o tempesta de tarda al Pirineu, Prepirineu i Serralada Transversal.

Les temperatures tornaran a ser molt elevades, sobretot a l'interior i al prelitoral, on poden superar els 30ºC en molts punts. Cal destacar que les mínimes també poden ser més elevades, ja que les restes de nuvolositat evitaran que el terra es refredi per irradiació.

El vent serà feble o molt fluix de direcció variable, al nostre sector costaner, fins al migdia. Possiblement a la tarda entrarà vent de garbí a 8/10 nusos.

L'estat de la mar es mantindrà amb mar plana o arrissada fins al migdia. Llavors pot haver-hi mar arrissada o una mica de marejol arran de costa i marejol mar endins. A la nit tindrem mar plana o arrissada.



Mar com un mirall aquest vespre a La Fosca i restes d'encluses al cel.