Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 14 de maig del 2012

La sequera castiga els cultius cerealístics d'Espanya






Els cultius cerealístics de secà de bona part d'Espanya, estan patint els efectes d'una tardor i un hivern molt secs, ja que només ha plogut la meitat del que pertocaria, segons la mitjana climàtica, a les grans regions productores.

La imatge superior mostra l'impacte de la sequera en la coberta vegetal a Espanya i Portugal. El mapa va ser elaborat utilitzant les diferències en l'índex de vegetació normalitzada, segons les dades recopil·lades per l'Espectròmetre d'Imatges de Resolució Moderada (MODIS) allotjat a bord del satèl·lit Terra de la NASA.

El mapa compara el creixement de les plantes entre el 6 i el 21 d'abril del 2012, en comparació amb les condicions mitjanes durant el mateix període. El color marró ens indica les àrees on les plantes creixen amb menys vigor del que marca la mitjana de creixement per a aquesta època de l'any. El color gris mostra les àrees on les dades no estaven disponibles.

La imatge inferior ens mostra una vista més detallada d'Andalusia, indret on trobem la major part de cultius de blat. Cal destacar que entre els mesos de gener i abril només hi ha caigut la meitat de la quantitat normal de pluja que hauria d'haver caigut. Altres comunitats autònomes destacades en la producció de blat són Castella i Lleó, Castella-la Manxa i Aragó, indrets on les precipitacions també han sigut molt baixes.

En una anàlisi publicada el 10 de maig del 2012, l'organisme nordamericà "USDA Foreign Agricultural Service" diu que la producció de blat a Espanya es reduirà en un 20%, la de civada en un 18% i la d'ordi en un 14% en comparació amb l'any passat. En general, l'USDA preveu que Espanya haurà d'importar 11 milions de tones mètriques de grà d'altres països europeus a causa de la sequera.

Malgrat aquestes dades pessimistes, les pluges de finals d'abril han començat a millorar la situació, especialment a la meitat nord d'Espanya. Si la pluja continua caient regularment al llarg del maig, existeix la possibilitat que els rendiments de l'ordi i el blat es recuperin una mica.

Espanya no és l'únic país europeu que ha de comptar amb una migrada collita de blat. Altres països com Ucraïna, Romania o Bulgària, per posar alguns exemples, és probable que pateixin una disminució del rendiment dels cultius a causa del clima sec. També s'ha de destacar l'onada de fred que hi hagué a finals de febrer a Polònia i Alemanya, la qual també ha perjudicat els cultius.



Percentatge de precipitació caiguda en relació a la mitjana climàtica de l'1 de gener al 31 de març del 2012. Clicar per ampliar el mapa.


Al mapa superior realitzat per l'organisme nordamericà del "Climate Prediction Center" del NOAA, veiem com entre els mesos de gener i març, exceptuant alguns punts del Cantàbric, només ha plogut entre el 25 i el 50% del que hauria d'haver plogut segons la mitjana climàtica a Espanya. Aquesta situació també es produeix en altres països europeus, sobretot en amplis sectors de França, el nord d'Itàlia, Suècia, Finlàndia i al voltant d'Eslovènia. La manca d'aigua d'aquests tres mesos afectà greument el creixement dels cultius cerealístics.



Índex de precipitació estandaritzada dels darrers sis mesos. Clicar per ampliar el mapa.


El mapa superior ens mostra com en els darrers sis mesos la precipitació ha sigut molt pobre. Podem comprobar com a bona part del centre, sud i oest d'Espanya, l'índex de precipitació estandaritzada és sec o molt sec. A les Canàries la situació és extremadament seca i preocupant.