Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 19 de maig del 2012

Fodi de Madagascar (Foudia madagascariensis)


Imatge d'un fodi de Madagascar que vaig poder retratar a l'illa Maurici.


El fodi de Madagascar (Foudia madagascariensis), de vegades conegut com a cardenal vermell o fodi comú, és un petit ocell nadiu de Madagascar i introduït a l'illa Maurici.

El cardenal vermell pertany a l'ordre dels Passeriformes, a la familia Ploceidae i al gènere Foudia. Té uns 14 centímetres de longitud i un pes de 14-19 grams. El mascle del cardenal de Madagascar té un plomatge de color escarlata inconfusible durant la temporada de cria d'octubre a març. Fora d'aquest període es poden veure alguns mascles vermellosos, però durant el monsó de l'est perden el seu plomatge reproductiu i s'assemblen a les femelles, que són de colors discrets i marrons.
El mascle teixeix nius en forma de cúpula, sovint a la part alta de les palmeres cocoteres o a vegades a les canyes de bambú. Les femelles ponen 2 o 3 ous de color blau brillant. Els fodis de Madagascar s'alimenten de llavors herbàcies i d'insectes, i poden causar danys als arrossars.

És un au que es troba tradicionalment en clarianes de boscos, pastures i zones cultivades. A Madagascar es considera com una plaga del cultiu d'arròs. Ha estat introduït a altres zones de l'Oceà Índic, inclòs les illes Amirantes, Comores, Seychelles, Maurici i La Reunió.

Aquesta au, pels profans, és de fàcil confusió amb el seu parent proper, el fodi de Maurici (Foudia rubra) el qual es troba en perill d'extinció, ja que només en queden uns 250 exemplars repartits al sud-oest de l'illa Maurici i a la reserva natural de "l'Île aux Aigrettes".

Altres espècies del gènere Foudia:

Foudia eminentissima.
Foudia aldabrana.
Foudia omissa.
Foudia sechellarum.
Foudia flavicans.