Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 20 de maig del 2012

Diumenge de llamps i trons i calamarsades


Cumulunimbus calvus a l'interior del Baix Empordà vist a primeres hores de la tarda des de Palamós.


Tal com es preveia, el pas d'una activa pertorbació per sobre nostre, ens ha deixat un diumenge marcat pels fenòmens tempestuosos, els quals, en molts casos, anaven associats amb calamarsa i abundant aparell elèctric.

Ja a quarts de set del matí, a Palamós ens hem despertat o hem anat a dormir, amb el fort soroll dels trons provinents de l'aparatosa tempesta que ens ha creuat, la qual, anava acompanyada per grans de calamarsa i una intensitat de precipitació que ha arribat a un màxim de 3,25mm/min., això vol dir que si hagués plogut amb la mateixa intensitat durant una hora haguessin caigut gairebé 200mm!



Imatge de radar a les 06:12h del matí. Observeu com ens arribava una tempesta amb colors morats que indiquen calamarsa.


Després d'aquesta forta tempesta matinal, han anat caient plugims fins a mig matí. Llavors s'han obert grans clarianes, però no ha durat gaire, ja que altre vegada durant la tarda ens ha creuat una línia de tempestes que han descarregat amb moderada intensitat. Cal destacar que a Palamós hem tingut la jornada més plujosa des del passat 21 de novembre.



Imatge de radar a les 17:42h. Observeu com les tempestes ens tornaven a afectar. Cal destacar que provenien del sud, de l'interior del mar, empeses pels vents que bufaven en alçada.


Al Baix Empordà les pluges i calamarsades d'avui diumenge ens han deixat els següents registres:

Verges 66,4mm, Bellcaire d'Empordà 44,1mm, Palamós 38,2mm, Calonge 38,0mm, Calonge-Mas Pallí 36,0mm, Palamós-La Fosca 34,0mm, La Bisbal d'Empordà 31,4mm, Palafrugell 29,2mm o Sant Feliu de Guíxols 29,0mm.


Altres dades destacades d'avui diumenge a Palamós., temperatura màxima 17,6ºC, mínima 11,5ºC. Vent fluix de component variable, ratxa màxima 34km/h N. Estat de la mar amb marejol arran de costa i maror mar endins, mar de fons de l'est. Pressió atmosfèrica màxima 1006hPa, mínima 1003hPa. Humitat relativa màxima 98%, mínima 84%.



Mapa de pressió atmosfèrica en superfície d'aquesta tarda on es veu reflexada la pertorbació.



Mapa de llamps d'avui. S'observa com han caigut milers de llamps a sobre les nostres comarques i al mar.


Dades més rellevants d'ahir dissabte a Palamós., entre parèntesis veiem les dades de divendres passat: Temperatura màxima 18,7ºC (17,7ºC), mínima 13,5ºC (14,3ºC). Ratxa màxima de vent 23km/h (34km/h). Pressió atmosfèrica màxima 1011hPa (1015hPa), mínima 1005hPa (1010hPa). Humitat relativa màxima 96% (94%), mínima 82% (82%). Cal destacar que la nuvolositat fou molt variable els dos dies., aquesta sigué molt abundant el divendres a la tarda, sobretot amb núvols baixos. El dissabte va ser el contrari, hi va haver un matí ennuvolat i una tarda assolellada. Dades de meteoclimatic.com


Cel cobert per núvols baixos a sobre Les Gavarres el divendres a la tarda amb camp de civada en primer pla.


Previsió per aquest dilluns

A Palamós preveiem un dia força variable pel que fa a la nuvolositat, ja que s'espera un matí amb presència majoritària del Sol i una tarda amb més nuvolades. No es descarta que caigui algun ruixat durant la nit de diumenge a dilluns i al llarg del dilluns a la tarda. A la resta de la demarcació també hi haurà una tarda marcada pel creixement de nuvolades a qualsevol punt, siguent més importants a l'interior i podran descarregar alguns ruixats irregulars.

La temperatura màxima pot rondar els 18/21ºC a l'interior, els 16/18ºC a la costa i els 8/12ºC al Pirineu. La mínima pot baixar fins a -3/5ºC al Pirineu, fins a 5/8ºC a l'interior i fins a 9/12ºC a la costa.

El vent en el nostre sector costaner bufarà fluix amb component nord, durant la nit/matinada de diumenge a dilluns., al nord del cap de Creus bufarà mestral a 24 nusos. Al matí hi haurà vent fluix del sud. A la tarda s'espera vent fluix de direcció variable o calma. A la nit hi haurà una situació similar, però al nord del cap de Creus pot bufar vent de mestral a 25/30 nusos.

L'estat de la mar en el nostre sector costaner es mantindrà amb marejol arran de costa i amb maror o forta mar endins, durant la nit/matinada de diumenge a dilluns. Durant la resta del dia la situació serà molt similar.