Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 3 de maig del 2012

Cinc mesos amb poca pluja


La riera de Bell-lloc completament eixuta. Imatge captada aquesta setmana.


La imatge superior pertany a la riera de Bell-lloc ( Vall de Bell-lloc, Sant Joan de Palamós, Massís de les Gavarres) i és un clar exemple de la manca de pluges que venim arrossegant des del passat mes de desembre a Palamós i en nombroses localitats de les comarques gironines.
Tal com us vaig avançar en un anterior article, la recurrència en les situacions de nord i de sud, ha provocat que les precipitacions del passat mes d'abril seguissin amb la mateixa tònica que els quatre mesos precedents, quedant-se per sota del que marca mitjana climàtica.

Malgrat les nombroses jornades de pluja que hem tingut el darrer mes, amb un total de 13 dies amb registres apreciables, les quantitats recollides han sigut molt modestes i només han humitejat el terra de manera superficial. Cal destacar que la jornada amb més precipitació fou el dia 28, amb tan sols 8,0mm.
Degut a aquesta situació i si no plou de manera abundant els propers mesos, hi podrien haver alguns problemes pel que fa a la recàrrega dels aqüífers i per la supervivència d'algunes espècies que poblen els nostres boscos, degut a la manca de reserves d'aigua en el sòl, sobretot de cares a l'estiu.



Efectes de la sequera de l'any 2009 als boscos de Les Gavarres. Esperem que no es torni a repetir aquest any.


La sequera en dades

A continuació us poso les dades de precipitació recollides per l'estació de meteoclimatic de Palamós en els darrers cinc mesos i la mitjana climàtica, segons l'Atles Climàtic Digital de Catalunya:

Desembre: precitació total 0,6mm. Mitjana climàtica 56,2mm.
Gener: precipitació total 23,4mm. Mitjana climàtica 48,9mm.
Febrer: precipitació total 6,0mm. Mitjana climàtica 42,4mm.
Març: precipitació total 38,4mm. Mitjana climàtica 56,5 mm.
Abril: precipitació total 40,6mm. Mitjana climàtica 56,2 mm.

Pluja caiguda els quatre primers mesos de l'any: 108,4mm.
Pluja que hauria d'haver caigut segons la mitjana climàtica: 204mm.


Les dades ens diuen que aquest any fins ara només ha caigut un 53% del que hauria d'haver plogut, segons la mitjana climàtica.

Malgrat aquestes dades tan pessimistes, l'abril ha estat marcat per una alta irregularitat pluviomètrica, ja que ha estat un mes molt plujós a l'extrem nord-occidental del país i a punts del litoral Central i Sud, segons el SMC.
Així i tot, l'abril ha estat sec a la major part de les comarques gironines, especialment a les comarques de la Garrotxa i el Pla de l'Estany, així com en amplis sectors de les comarques de l'Alt i el Baix Empordà, la Selva i el nord-oest del Gironès. Al Ripollès i a la Cerdanya les pluges han estat més generoses i s'han situat en valors normals o superiors segons la mitjana.
En un proper article ampliarem aquesta informació amb altres dades destacades recollides a Palamós.