Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 16 d’abril del 2012

Vídeos de tornados recents als EUA


Imatge de radar a sobre la població de West Liberty, Kentucky, afectada per un tornado el 2 de març del 2012. S'observa el característic eco del radar en forma de ganxo símptoma de la presència d'un tornado. Aquest tornado va matar almenys a 3 persones i va devastar el centre de la ciutat.


Aquest any la temporada de tornados està siguent realment intensa als Estats Units. Ja des de principis del mes de març passat, la zona coneguda com a "corredor dels tornados", es va veure afectada per una onada de tornados d'extraordinària violència, generada pel pas d'un front fred procedent de l'interior del Canadà que topà amb una massa d'aire càlid procedent del golf de Mèxic i la presència de cisallament en la troposfera. Els estats més perjudicats foren Kentucki i el sud d'Indiana, on moriren 39 persones.

La magnitud de l'onada de tornados fou enorme, amb un total preliminar de 139 tornados que afectaren onze estats, des del sud d'Ohio, al nord de Florida.

El tornado més mortal i més violent es produï el 2 març amb la formació d'un EF-4 amb vents de rotació de fins a 267/322km/h que destruiren gran part de Henryville (Indiana), Chelsea, Marysville, i New Pekin, Illinois. Com a mínim, es té constància de la presència d'onze tornados que s'han classificat com EF-3 amb vents de 218-265 km/h, a més, els tornados EF-3 que van creuar tres comtats de l'est de Kentucky, van ser els tornados més forts des que van començar els registres el 1950.

La velocitat de translació d'algunes de les tempestes era realment excepcional, gràcies als vents del corrent en raig ("jet stream") de fins a 185 km/h. Aquest fet propicià que algunes tempestes que afectaren Kentucky, es moguessin amb velocitats d'avanç d'entre 70/136 quilòmetres per hora, amb la qual cosa es pot haver superat l'anterior rècord situat en 73 km/h establert el 1925, on hi hagué el tornado més mortífer dels EUA de tots els temps.



Tornado EF4 traslladant-se a gran velocitat a Henryville, Indiana, el 2 de març del 2012.



Tornado vist a la carretera el 29 de març del 2012.



Tornado aixecant restes d'edificis a Lancaster, Texas, el 3 d'abril.