Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 17 d’abril del 2012

La tramuntana ha deixat pas al llebeig


Mapa de superfície d'avui a les 12:00h. Observeu com entra un sistema frontal.


Avui altre vegada la mar s'ha vist bastant remoguda, amb maror arran de costa i forta maror mar endins., no obstant, res a veue amb el fort temporal de nord que hi havia ahir a la mateixa hora, el qual és conegut popularment com a "gropada encesa". La raó de l'alteració marítima que hem tornat a tenir avui, l'hem d'anar a buscar amb l'apropament d'un altre sistema frontal i el vent de llebeig característic que l'acompanya.
Aquest vent del sud-oest, conegut altrament com a garbí a la rosa dels vents genèrica, rep aquest nom quan és degut a l'existència de vents tèrmics, en canvi, quan el seu orígen és degut a l'apropament d'una pertorbació, llavors s'anomena llebeig encara que provingui de la mateixa direcció.

Pel que fa a les dades concretes d'avui dimarts a Palamós., temperatura màxima 13,8º C, mínima 8,0º C. Estat del cel assolellat amb alguns núvols decoratius en varis nivells, sobretot cirrus, cirrostratus i cumulus. Vent de component nord de matinada a 15/20 km/h de mitjana i vent de llebeig a la tarda a 15/20 km/h, ratxa màxima 52 km/h. Estat de la mar amb maror arran de costa i forta maror mar endins. Pressió atmosfèrica màxima 1015 hpa, mínima 1010 hpa. Humitat relativa màxima 73 %, mínima 34 %. Dades de meteoclimatic.com.


Previsió per aquest dimecres

A Palamós, el pas d'un sistema frontal pot fer que el dia es presenti amb nuvolositat variable, fent que en alguns moments es pugui tapar completament el cel. Al llarg de la matinada podria caure algun ruixat o plugim, a més, a la tarda es podrien escapar quatre gotes més. A la resta de la demarcació el dia també serà molt variable, amb alguns ruixats intermitents de matinada a qualsevol punt i amb el creixement de ruixats de tarda a l'interior, els més importants concentrats al Pirineu i Prepirineu.

La temperatura màxima pot rondar els 14/17º C a l'interior, els 13/16º C a la costa i els 4/12º C al Pirineu. La mínima pot baixar fins a -3/3º C al Pirineu, fins a 1/6º C a l'interior i fins a 7/9º C a la costa.

El vent al nostre sector costaner bufarà fluix amb component variable durant la nit/matinada de dimarts a dimecres. Al matí hi haurà vent fluix de component sud i est. A la tarda preveiem vent de component sud a 8/12 nusos. A la nit bufarà vent de component sud i oest a 12/16 nusos.

L'estat de la mar es mantindrà amb maror mar endins i marejol arran de costa, durant la nit/matinada de dimarts a dimecres. Al matí tindrem una situació similar. A la tarda i a la nit s'espera maror generalitzada.