Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 1 de març del 2012

Sense rastre de pluges


Mapa de ratxes de vent del nord previstes pel dilluns 5 de març.


Tot just acabem de deixar enrera un dels hiverns més secs des que es recullen dades en la majoria d'observatoris catalans.
Malauradament, la primavera climatològica que encetem avui, recordem que en meteorologia la primavera compren els mesos de març, abril i maig sencers, no sembla que ens hagi de portar cap pertorbació que regui de forma generosa i general les terres i conreus assedegats del nostre país., tot el contrari, segons els mapes d'avui, encara tindrem més sequera, ja que la tramuntana es vol tornar a fer present de forma intensa a partir del dilluns, això si, abans que entri no hem de descartar algun ruixat inconnex que no alleugirà gaire la situació de manques de pluges, ni molt menys. Aquesta nova entrada de la tramuntana vindrà propiciada per un posicionament transitori de l'anticicló de les Azores en direcció nord-sud, fet que permetrà l'entrada d'aire fred polar àrtic i la formació d'una borrasca al Golf de Gènova que impulsarà aquests vents del nord.

Com que la massa d'aire que ens visitarà serà força freda, d'uns 0/-3º C a 850 hpa, les temperatures en superfície també devallaran i es situaran en valors més adients per aquestes dates. Caldrà esperar una situació molt més complicada a l'est d'Europa, on altre vegada les temperatures podran baixar fins a valors propers als que assoliren les dues primeres setmanes de febrer, però sense arribar a aquells extrems, ja que allí hi hauran isotermes d'uns -15º C a 850 hpa, provinents altre vegada de Sibèria.

A casa nostre es preveu que aquesta devallada dels termòmetres sigui transitòria i es recuperin els valors actuals a finals de la setmana pròxima, situació força habitual en el mes de març, on les termòmetres poden patir molts alts i baixos.

Pel que fa a les dades d'avui dijous a Palamós., temperatura màxima 15,6º C, mínima 5,7º C. Estat del cel amb mala visibilitat degut a la presència de boirina. Vent de component sud a 5/10 km/h de mitjana, ratxa màxima 19 km/h. Estat de la mar amb marejol mar endins i mar arrissada o una mica de marejol de tarda arran de costa. Pressió atmosfèrica màxima 1024 hpa, mínima 1020 hpa. Humitat relativa màxima 91 %, mínima 60 %. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.



Mapa de temperatura a 850 hpa prevista per dimarts a les 12:00h.


Previsió per aquest divendres

A Palamós preveiem un altre dia plàcid i anticiclònic. Poden tornar a aparèxier algunes boirines o algun banc de boira costanera, juntament amb núvols alts decoratius. A la resta de la demarcació cal esperar un dia assolellat, amb algunes boirines costaneres i bancs de boira matinal a les fondalades de l'interior.

La temperatura màxima pot pujar fins a 15/18º C a la costa, fins a 18/23º C a l'interior i fins a 9/16º C a l'interior. La mínima pot baixar fins a 5/9º C a la costa, fins a 0/4º C a l'interior i fins a -3/4º C al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component sud-oest a 4/8 nusos, durant la nit/matinada de dijous a divendres. Al matí hi haurà vent de garbí a 10/14 nusos. A la tarda preveiem vent de garbí a 14/18 nusos. A la nit s'espera vent de llebeig a 12/16 nusos.

L'estat de la mar es mantindrà amb marejol generalitzat, durant la nit/matinada de dijous a divendres. Al matí tindrem entre marejol o maror generalitzada (ones superiors a 0,5 m). A la tarda preveiem maror generalitzada. A la nit hi haurà una situació semblant.



Mapa de vent en superfície previst per divendres a la tarda. Es preveu garbinada.