Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 21 de març del 2012

Plugims i temporal de mar


Imatge de l'escull d'El Queixal (Cala Margarida) rebent l'embat de les ones.


Tal com us comentava ahir, les precipitacions que han caigut avui dimecres a la nostre vila han tingut un caràcter feble, ja que es tractava de precipitació estratificada producte de l'arribada de nimbostrats (núvols baixos) que creixien a l'empara del vent allevantat que ha fet, juntament amb l'existència d'un embossament d'aire fred a l'interior de la Península Ibèrica.
De ben segur, si aquesta situació arriba a produir-se a finals d'estiu o a la tardor amb l'aigua del mar encara calenta, els ruixats forts i les tempestes haguessin fet acte de presència. Els plugims que han anat caient de forma intermitent des d'ahir al vespre, a Palamós ens han deixat 9,6 mm i quantitats que oscil·len entre els 7 i els 24 mm a la nostre comarca, malauradament, en molts casos aquesta precipitació només s'haurà infiltrat un o dos cm sota terra.

Dades de precipitació recollides avui dimecres al Baix Empordà (entre parèntesis trobem els dos dies): Sant Feliu de Guíxols 7,0 mm (7,0 mm), Palafrugell 8,4 mm (10,8 mm), Palamós-La Fosca 9,2 mm (10 mm), Calonge 9,0 mm (10,9 mm), Verges 9,8 mm (11,0 mm), Calonge-Mas Pallí 11,6 mm (13,2 mm), Bellcaire d'Empordà 17,3 mm (24,3 mm), Les Olives 17,9 mm (20,7 mm).

Pel que fa a les resta de la demarcació gironina, trobem que les pluges més destacades d'avui han sigut al Pirineu, Prepirineu i a les Alberes, degut a l'efecte palanca o forçament orogràfic que presenten les muntanyes: Setcases 65,6 mm, Tregurà-Vilallonga de Ter 58,0 mm, Olot 38,2 mm, Queixans 33,8 mm, Ribes de Freser 30,0 mm, La Jonquera 26,3 mm, Figueres 15,8 mm, Banyoles 13,9 mm o Girona amb 7,0 mm. També cal destacar els 20 cm de neu caiguts en alguns indrets del Pirineu, com a la part alta de l'estació de Vallter 2000.

Aquestes pluges, com podeu veure en els registres, han sigut molt irregulars., en canvi, el temporal marítim s'ha deixat sentir amb força a tota la Costa Brava amb una alçada significant de l'onatge que arribava als 2, 83 m mar endins, segons la boia de Palamós i ones que rondaven els 1,5/2 m arran de costa degut a la mar de fons de llevant, tal com podem observar a la imatge que obre aquest article.

Altres dades destacades d'avui dimecres a Palamós., temperatura màxima 13,3º C, mínima 9,2º C. Estat del cel cobert amb plugims intermitents. Pluja 9,0 mm. Vent de component est i nord a 10/15 km/h de mitjana, ratxa màxima 40 km/h. Estat de la mar amb forta maror arran de costa i maregassa mar endins. Pressió atmosfèrica màxima 1027 hpa, mínima 1024 hpa. Humitat relativa màxima 97 %, mínima 87 %. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.



Imatge de radar d'avui a les 14:36.


Previsió per aquest dijous

A Palamós preveiem un dia marcat per la nuvolositat variable, siguent més compacte a primeres hores, amb possibilitats que encara s'escapin alguns plugims. A la tarda els núvols es poden trencar i aparèixer el Sol. A la resta de la demarcació encara seguiran caient algunes pluges febles, però persistents, fins a migdia, cap a la banda del Pirineu i a prop d'altres zones muntanyoses de la meitat nord i oest, amb quantitats que altre vegada s'aproparan als 30/50 mm.

La temperatura màxima pot rondar els 13/15º C a la costa i interior i els 6/12º C al Pirineu. La mínima pot baixar fins a 8/11º C a la costa, fins a 4/8º C a l'interior i fins a -3/3º C al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component est a 12/16 nusos, durant la nit/matinada de dimecres a dijous. Al matí seguirà la mateixa situació. A la tarda hi haurà vent fluix de direcció variable o calma. A la nit s'espera una situació similar.

L'estat de la mar es mantindrà amb maror o forta maror arran de costa i forta maror o maregassa mar endins, durant tota la jornada, amb mar de fons de llevant.


Recull dimatges del dia d'avui:



Cala Margarida.



Zona de la Cala dels Pots.







Arribada d'un arc de pluja feble des de mar cap a terra.



Grans ones.