Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 31 de març del 2012

Nina (Anguis fragilis)


Exemplar de Nina ( Anguis fragilis) trobat a les Gavarres.


Aquesta setmana mentre remenava uns rocs, m'ha aparegut un altre habitant de les nostres contrades que aprofita el bon temps per començar a bellugar la cua. Les elevades temperatures d'aquesta época de l'any, les quals ahir a la tarda van pujar fins als 26 o 28º C en algunes poblacions del prelitoral gironí, són un bon estímul pels rèptils. Un d'aquest rèptils és la nina (Anguis fragilis), la qual, curiosament, prefereix llocs humits i amb ombra per viure, a diferència dels altres rèptils que busquen la llum del Sol.

Aquest animal, degut a la seva aparença amb una serp, sempre ha estat envoltat de falsos mites i llegendes negres relacionades amb la seva suposada toxicitat, a la qual se li otorgava el poder de matar un cavall. Res més lluny de la realitat, ja que és completament inofensiu i molt beneficiós pels nostres horts, on s'alimenta d'alguns invertebrats, com cucs i llimacs que atrapa entre les seves mandíbules proveïdes de petites dents còniques, sacsejant-los violentament abans d'empassar-se'ls., a més, li agrada beure sovint, per això vol tenir aigua a la vora.

La nina (Anguis fragilis), també és coneguda amb els noms de vidriol, serp de vidre, noia de serp o lliseta (lución en castellà). És un rèptil àpode (sense extemitats) molt comú a Europa i l'est d'Àsia, el qual es considera com la baula entre la serp i el llangardaix, de fet, es tracta d'un llangardaix sense potes.
A diferència de les serps, les quals pertanyen al subordre Serpentes, les nines pertanyen al subordre Lacertilia, igual com les sargantanes i els llangardaixos.

Tot i que l'animal no presenti membres externs, encara subsisteixen alguns vestigis en el seu esquelet. Els adults mesuren de 30 a 40 cm i la femella arriba a vegades fins els 50 cm. La nina té el cos cobert de grosses escates de superfície brillant. El seu color varia considerablement i fins i tot es coneixen formes locals blavoses.

Les diferències entre la nina i la serp són senzilles de comprobar, en el cas de la nina, aquesta té uns ulls proveïts amb parpelles mòbils, mentre que les serps tenen els ulls coberts per una escata transparent i fixa. No s'enfila, però pot desplaçar-se bastant ràpid reptant. Quan se li agafa la cua, la secciona ella mateixa per distreure el depredador, aquest fenomen es diu autotomia.





El vidriol viu als prats i en altres llocs humits de la regió eurosiberiana ibèrica, dels 0 als 2.400 msnm, sempre que el terra estigui cobert per un estrat herbaci més o menys dens, principalment en boscos de fulla caduca com rouredes i fagedes, així com a les garrigues i herbassars de substitució, boscos mixtos i camps de cultiu.

A la Península Ibèrica es troba a la meitat nord, ocupant la major part del vessant cantàbric, part de Castella i Lleó, nord d'Aragó i Catalunya. Absent de gran part de la sub-altiplà nord i de la vall de l'Ebre. A mesura que baixa la latitud, les poblacions queden aïllades en sistemes muntanyosos arribant a les principals serres del Sistema Central i sent més abundant a l'oest, on la influència atlàntica és més gran. La població més meridional es troba al sud del riu Tajo, a Azeitao (Portugal).

A la part nord-oriental de la Península la seva distribució està molt condicionada per la pluviositat encara que no per la temperatura, desapareixent de zones amb menys de 600 mm de mitjana anual.

És una espècie sovint difícil d'observar pels seus hàbits semisubterranis, de manera que sovint se subestima la seva abundància.

No es troba en llocs secs. És un rèptil sedentari que pot quedar-se tota la seva vida al mateix territori i és d'hàbits nocturns i, sobretot, crepusculars. El vidriol té pocs enemics, excepte els carnívors i les aus de presa. Escapa dels depredadors mitjançant moviments laterals ràpids i convulsius del cos i la cua.