Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 26 de març del 2012

Neu primavera i pols sahariana


Imatge de satèl·lit en alta resolució captada avui al migdia.


Durant l'estació primaveral, poden aparèixer, amb certa freqüència, dos fenòmens completament diferents pel que fa a la seva procedència i constitució: la neu abundant i les adveccions de pols sahariana. La imatge que obre aquest article es molt clarificadora de la presència d'aquests dos tipus d'elements., si us fixeu, en ella s'aprecia el Pirineu completament nevat, amb uns gruixos de neu que no s'havien vist en tot l'hivern, també apareixen alguns núvols baixos i mitgencs que han arribat a deixar algun petit ruixat al Pirineu i interior de Barcelona.
Un altre factor molt destacat és el gran mantell de pols en suspensió procedent del desert del Sàhara, el qual cobreix tot el cel i es veu molt clarament pel contrast amb el mar blau. En cas d'haver-hi precipitacions, aquestes vindrien acompanyades amb pluja de fang, tot això acompanyant la capa gruixuda de neu primavera que cobreix el Pirineu, la qual, en aquesta época de l'any i amb els gruixos que hi han, fa augmentar molt el perill d'allaus a la muntanya.

Pel que fa a les dades d'avui dilluns a Palamós., temperatura màxima 18,9º C, mínima 11,1º C. Estat del cel asserenat amb calitja. Vent de component nord-est i sud-oest a 10 km/h de mitjana, ratxa màxima 31 km/h NE. Estat de la mar amb mar arrissada de bon matí i marejol a partir de migdia arran de costa, amb marejol mar endins tot el dia. Pressió atmosfèrica màxima 1027 hpa, mínima 1024 hpa. Humitat relativa màxima 92 %, mínima 46 %. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.


Previsió per aquest dimarts

A Palamós cal esperar un dia assolellat amb algun núvol baix decoratiu. A la resta de la demarcació gironina tampoc cal esperar gaires canvis, tan sols poden crèixer alguns cumulus al sector pirinenc, juntament amb algun núvol baix decoratiu a la resta de comarques i un cel encalitjat.

La temperatura màxima pot rondar els 20/23º C a l'interior, els 16/19º C a la costa i els 14/18º C al Pirineu. La mínima pot baixar fins a 8/11º C a la costa, fins a 3/7º C a l'interior i fins a -2/4º C al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner bufarà fluix amb component nord-est o restarà en calma, durant la nit/matinada de dilluns a dimarts. Al matí hi haurà vent de gregal a 6/10 nusos. A la tarda bufarà vent molt fluix de direcció variable. A la nit hi haurà vent molt fluix de component nord o vent en calma.

L'estat de la mar es mantindrà amb marejol mar endins i mar arrissada arran de costa, amb mar de fons, durant la nit/matinada de dilluns a dimarts. Al matí hi haurà marejol generalitzat. A la tarda s'espera mar arrissada arran de costa i marejol mar endins. A la nit preveiem mar calma o arrissada arran de costa i marejol mar endins



Mapa de pols en suspensió d'avui a migdia. Observeu com hi han 52 micro grams per metre cúbic a sobre nostre.