Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 7 de febrer del 2012

Vent huracanat, mínimes elevades i un 8 % d'humitat


Palmeres sacsejades pel vent aquesta tarda.


Tot i que la sensació de fred es manté per la banda baixa degut al fort vent de tramuntana, les temperatures mínimes d'avui dimarts han experimentat una notable recuperació. La barreja de les masses d'aire, causada pel fort vent de tramuntana, impedeix que el termòmetre pugui baixar amb l'estancament de l'aire fred en els indrets planers, evitant el fenomen conegut com a inversió tèrmica en nivells baixos., a més, també es produeix un efecte Foehn, ja que el mateix vent pateix un escalfament adiabàtic quan creua el Pirineu, augmentant la seva temperatura a la banda de sotavent.

Un altre dels efectes causats pel vent és l'extrema manca d'humitat ambiental, amb registres que recorden algunes de les regions més àrides del Planeta, ja que a Palamós s'ha arribat a baixar fins al 8 %, a Girona o a Calonge-Mas Pallí fins al 7 % i a Sant Gregori fins al 2 %.

Com podeu comprobar, les mínimes d'avui s'han situat clarament per sobre dels zero graus a tota la comarca:

Sant Feliu de Guíxols 4,2º C, Verges 3,4º C, Palamós 3,1º C, La Bisbal d'Empordà 3,0º C, Palafrugell 2,3º C o Begur 1,3º C.

La forta tramuntanada ha causat alguns desperfectes en molts indrets, com la caiguda d'arbres i objectes, en aquest sentit, els bombers han hagut de realitzar 54 actuacions a les comarques gironines per incidències causades pel vent, la majoria d'elles a l'Empordà i al Gironès. Davant les fortes ventades a l'Empordà i a les zones més elevades del Pirineu, l’SCT recomana en la conducció reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle i, en el cas d’avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral.

Aquestes són algunes de les ratxes més intenses de vent d'avui dimarts a l'Empordà:

Portbou 175,6 km/h, Castelló d'Empúries 122 km/h, Calonge-Mas Pallí 103 km/h, Bellcaire d'Empordà 99 km/h, Palamós 92 km/h, Verges 92 km/h, Sant Pere Pescador 92 km/h o Palafrugell 90 km/h.

Aquestes fortes ventades seguiran durant les properes hores.

Dades d'avui dimarts a Palamós., temperatura màxima 7,4º C, mínima 3,1º C. Estat del cel serè. Estat de la mar amb forta maror mar endins (ones de 1,97 m a les 14:00h) i marejol o maror arran de costa. Vent de tramuntana a 30/40 km/h de mitjana, ratxa màxima 92 km/h. Pressió atmosfèrica màxima 1015 hpa, mínima 1012 hpa. Humitat relativa màxima 39 %, mínima 8 %. Dades de meteoclimatic.com, meteo.cat i Puertos del Estado.



Mapa de pressió en superfície d'aquesta tarda. Comprobeu com les isòbares estan molt juntes.


Previsió per aquest dimecres

A Palamós es preveu un dia amb núvols en varis nivells i àmplies clarianes, amb fort vent de tramuntana. A la resta de la demarcació la jornada també vindrà marcada per un augment nuvolós, però sense precipitacions, llevat del Pirineu on podria caure alguna volva en qualsevol cota.

La temperatura màxima pot rondar els 5/9º C a la costa, els 4/6º C a l'interior i els -6/4º C al Pirineu. La mínima pot baixar fins a 1/4º C a la costa, fins a -4/-1º C a l'interior i fins a -14/-5º C al Pirineu, amb més fred als cims que a les valls.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component nord a 28/32 nusos, durant la nit/matinada de dimarts a dimecres., mar endins i al nord del cap de Begur pot bufar a 38/42 nusos. Al matí hi haurà vent de tramuntana a 18/22 nusos., mar endins pot bufar a 24/28 nusos. A la tarda i a la nit la situació serà similar.

L'estat de la mar es mantindrà amb marejol o maror arran de costa i forta maror o maregassa mar endins, durant tota la jornada.



Vídeo de la tramuntanada d'avui.