Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 26 de febrer del 2012

Temperatures primaverals


Les mimoses (Acacia dealbata) estan en plena floració.


Una jornada més, la presència de tramuntana reescalfada i el domini absolut de l'astre rei, ens han deixat un diumenge amb temperatures primaverals. Algunes de les màximes més elevades de la nostre demarcació s'han arribat a enfilar fins als 23/25º C, amb la qual cosa, la roba d'abric tan necessària en les primeres setmanes de febrer, actualment a migdia fa més nosa que servei, tot i que les nits encara es presenten força fredes.
Un altre efecte d'aquest vent del nord ha estat el descens acusat de la humitat ambiental i la bona visibilitat que ha deixat al seu pas, facilitant l'observació del paisatge i dels estels en un cel nítid.

Aquests són alguns exemples de les temperatures màximes més elevades enregistrades a Girona, segons la xarxa Meteoclimatic:

Medinyà 25º C., Mieres 24,4º C., Sant Gregori 23,9º C., Girona 23,9º C o Olot 23,0º C.

Al Baix Empordà les temperatures també s'han enfilat molt amunt, arribant a situar-se fins als 22/23º C. Aquests són alguns dels valors assolits:

Calonge 22,8º C., Palafrugell 22,3º C., La Bisbal 22,0º C., Palamós-La Fosca 21,8º C., Bellcaire d'Empordà 21,7º C., Begur 21,6º C o Palafrugell 20,9º C.

Pel que fa al vent de tramuntana, aquest element tampoc s'ha quedat curt. Ratxes màximes de vent del nord assolides a l'Empordà i Ripollès:

Portbou 126 km/h., Calonge-Mas-Pallí 79 km/h., Castelló d'Empúries 77 km/h., Palafrugell 72 km/h., Setcases 72 km/h., Figueres 71 km/h o Molló 66 km/h.

D'altre banda, aquest diumenge a Palamós hem tingut les dades següents., temperatura màxima 21,4º C, mínima 6,8º C. Estat del cel serè. Vent de tramuntana o gregal a 20/25 km/h de mitjana, ratxa màxima 63 km/h. Estat de la mar amb maror o forta maror mar endins i mar arrissada o marejol arran de costa. Pressió atmosfèrica màxima 1018 hpa, mínima 1014 hpa. Humitat relativa màxima 95 %, mínima 23 %. Dades de meteo.cat, meteoclimatic.com i Puertos del Estado.


Previsió per aquest dilluns

A la nostre vila seguirem amb la monotonia anticiclònica dels darrers dies, la qual ens portarà un cel asserenat i temperatures força agradables a migdia, però encara seran força fredes de nit. A la resta de la demarcació gironina tampoc cal esperar grans canvis, fins i tot, el vent del nord desapareixerà al llarg de la matinada.

La temperatura màxima pot enfilar-se fins a 15/19º C a la costa, fins a 17/22º C a l'interior i fins a 9/14º C al Pirineu. La mínima pot baixar fins a 6/8º C a la costa, fins a -1/4º C a l'interior i fins a -2/4º C al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component nord a 12/16 nusos, durant la nit/matinada de diumenge a dilluns., mar endins pot bufar a 24/26 nusos. Al matí hi haurà vent fluix de direcció variable o calma., al cap de Creus hi haurà tramuntana a 12/16 nusos. A la tarda preveiem vent de garbí a 8/10 nusos. A la nit tindrem vent fluix de component nord o calma., al cap de Creus pot bufar tramuntana o mestral a 12/16 nusos.

L'estat de la mar es mantindrà amb mar arrissada o marejol arran de costa i maror o forta maror mar endins, durant la nit/matinada de diumenge a dilluns. Al matí tindrem una situació similar. A la tarda preveiem mar plana o arrissada arran de costa i marejol o maror mar endins. A la nit hi haurà la mateixa situació.