Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 8 de febrer del 2012

La sequera avança la prohibició de fer foc al bosc


Mapa del perill d'incendi d'avui dimecres.


La sequera que venim arrossegant els dos darrers mesos a tot el país, degut a la permanència de l'anticicló i al vent del nord que ens aporta uns nivells d'humitat molt baixos, ha provocat que la Generalitat de Catalunya avanci la prohibició de fer foc al bosc. De ben segur, el que aniria bé seria que es trenqués aquesta invasió d'aire fred que acompanya el vent de tramuntana, siguent substituïda per una entrada típica de pertorbacions des de l'Estret de Gibraltar, acompanyades per una bona llevantada que regués les terres assedegades i acabés amb aquest ambient fred i sec que ens porta les perjudicials glaçades negres.

Malauradament, pels propers dies no s'espera cap pertorbació que pugui regar les nostres contrades, ja que la situació seguirà dominada pel vent fred de tramuntana almenys fins als inicis de la propera setmana., en aquest sentit, tampoc hi ha bones notícies pel que fa a una recuperació dels termòmetres.


Nota de premsa de la Generalitat de Catalunya

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha dictat que a partir de la setmana vinent quedarà prohibit encendre cap tipus de foc en terreny forestal. La prohibició de fer foc al bosc va històricament del 15 de març al 15 d’octubre però aquest any de manera excepcional s’estableixen unes mesures extraordinàries per prevenir els incendis forestals que fan avançar la prohibició.

La meteorologia dels darrers mesos i setmanes està propiciant que durant aquests mesos de gener i febrer la majoria de comarques de Catalunya hi hagi un elevat perill d’incendis. Les causes d’aquesta situació estan relacionades amb la manca de pluges. Mentre no millorin les condicions de la vegetació es preveu que el nivell de perill d’incendi continuï assolint sovint valors alts, molts alts en els dies més desfavorables.

Així, en el període comprès entre la publicació al DOGC, a principis de la setmana vinent, i el 14 de març de 2012 queda prohibit encendre cap tipus de foc, inclosa la utilització de fogons de gas, barbacoes de qualsevol mena o similar, en els terrenys forestals siguin o no poblats d’espècies arbòries i a la franja de 500 metres que els envolta de les comarques amb més risc d'incendi. També queda prohibit cremar rostolls, fer focs d’esbarjo, fer foc per a activitats relacionades amb l’apicultura, llençar coets, globus, focs d’artifici o altres artefactes que continguin foc, i la utilització de bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestal. En funció de la meteorologia, i si el risc d'incendi forestal disminueix, es podrien derogar aquestes mesures excepcionals.

La prohibició afecta les comarques de l'Alt Camp, Alt Empordà, Alt Penedès, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Berguedà, Cerdanya, Conca de Barberà, Garraf, Garrotxa, Garrigues, Gironès, Maresme, Montsià, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Pla de l’Estany, Priorat, Ribera d’Ebre, Ripollès, Segarra, Segrià, Selva, Solsonès, Tarragonès,Terra Alta, Urgell,Vallès Occidental i Vallès Oriental. La comarca del Pla d’Urgell està exempta de demanar autorització fins el 14 de març perquè totes les terres són de conreu. Quant a la Vall d’Aran, la gestió de les cremes es fa a través del seu règim d’autonomia i a més, en aquests moments és l’única que esta coberta de neu.

Dades d'avui dimecres a Palamós., temperatura màxima 4,4º C, mínima -0,6º C. Estat del cel amb nuvolositat variable de tipus baix Sc. Vent de tramuntana a 20 km/h de mitjana, ratxa màxima 74 km/h. Estat de la mar amb forta maror mar endins i marejol arran de costa. Pressió atmosfèrica màxima 1025 hpa, mínima 1016 hpa. Humitat relativa màxima 52 %, mínima 26 %. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.



Mapa sinòptic previst per dijous a migdia. Observeu com segueix l'entrada de nord.


Previsió per aquest dijous

A Palamós preveiem un altre dia amb el binomi de sol i fred com a protagonista, encara que la màxima pot remuntar una mica. A la resta de la demarcació el dia també serà assolellat amb una recuperació del termòmetre a migdia, però amb una nova matinada gèlida.

La temperatura màxima pot rondar els 8/11º C a la costa, els 9/12º C a l'interior i els 0/8º C al Pirineu. La mínima pot anar baixant més als indrets enclotats, ja que el vent no bufarà i tindrem certa inversió tèrmica. Rondarà els -1/2º C a la costa, els -3/-7º C a l'interior i els -10/-4º C al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component nord a 8/12 nusos, durant la nit/matinada de dimecres a dijous., mar endins pot bufar a 20/24 nusos. Al matí hi haurà vent de tramuntana a 6/10 nusos., mar endins i al nord del cap de Begur pot bufar a 24/26 nusos. A la tarda bufarà vent del nord a 10/14 nusos., mar endins i al nord del cap de Begur pot bufar a 32/36 nusos. A la nit hi haurà vent de tramuntana a 20/24 nusos., mar endins i al nord del cap de Begur pot bufar a 40 nusos.

L'estat de la mar es mantindrà amb marejol arran de costa i forta maror mar endins, durant la nit/matinada de dimecres a dijous. Al matí i a la tarda hi haurà la mateixa situació. A la nit hi haurà forta maror o maregassa mar endins i maror arran de costa.