Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 6 de febrer del 2012

Es manté la forta tramuntana


Mapa de pressió en superfície. Observeu les isòbares molt juntes.


El dia assolellat que hem tingut avui, ha vingut acompanyat per una forta tramuntana que vol seguir entaulada a les nostres contrades. L'origen d'aquest fort vent l'hem d'anar a trobar en l'existència d'un gran gradient isobàric, degut a l'aproximació d'un anticicló de 1036 hpa situat a l'oest de la Península i l'aprofundiment d'una borrasca al sud d'Itàlia, amb pressions molt baixes de 984 hpa al seu centre.
Aquest vent sec i persistent del nord, manté un nivell d'humitat molt baix en els nostres boscos i provoca que a hores d'ara, el perill d'incendi sigui alt al Baix Empordà i molt alt a la comarca de l'Alt Empordà. Tot i trobar-nos amb baixes temperatures, amb aquestes condicions està prohibit realizar qualsevol acitivitat que impliqui l'ús del foc a prop de zones forestals.

Algunes de les ratxes màximes de vent que hem tingut avui dilluns a l'Empordà són: Portbou 144,4 km/h, Castelló d'Empúries 107 km/h, St. Pere Pescador 92,5 km/h, Roses 89 km/h, Verges 87 km/h, Palamós 84 km/h, Calonge-Mas Pallí 82 km/h o Palafrugell 71 km/h. Cal destacar que altre vegada, aquesta ventada farà que el termòmetre no pugui baixar molt durant la nit.

Pel que fa a les dades d'avui dilluns a Palamós., temperatura màxima 9,2 º C, mínima -0,2º C. Estat del cel serè amb alguns cumulus a mar. Vent de tramuntana a 30 km/h de mitjana, ratxa màxima 84 km/h. Estat de la mar amb marejol arran de costa i forta maror mar endins. Pressió atmosfèrica màxima 1022 hpa, mínima 1017 hpa. Humitat relativa màxima 81 %, mínima 32 %. Dades de meteoclimatic.com, meteo.cat i Puertos del Estado.


Previsió per aquest dimarts

A Palamós esperem un dia assolellat, fred i ventós, amb alguns núvols baixos a mar. A la resta de la demarcació preveiem un dia similar, amb tramuntana molt forta a l'Empordà i als cims del Pirineu on altre vegada poden assolir-se o superar els 100 km/h. Les glaçades als indrets afectats pel vent seran febles, exceptuant al Pirineu, on encara que hi faci vent seran molt fortes.

La temperatura màxima serà més baixa que avui., pujarà fins a 7/9º C a la costa, fins a 5/7º C a l'interior i fins a -7/3º C al Pirineu. La mínima pot baixar fins a -1/2º C a la costa, fins a -7/-2º C a l'interior i fins a -14/-7º C al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component nord a 28/32 nusos, durant la nit/matinada de dilluns a dimarts., mar endins i al nord del cap de Begur pot bufar a 40/45 nusos. Durant la resta del dia es mantindrà la mateixa situació amb lleugeres fluctuacions en la intensitat del vent.

L'estat de la mar es mantindrà amb marejol o maror arran de costa i forta maror o maregassa mar endins, durant tota la jornada.



Mapa de temperatura i vent en superfície previst per dimarts a les 18:00h. Observeu la forta tramuntana que hi haurà.