Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 16 de febrer del 2012

El vent reescalfat dispara la temperatura




L'aire fred siberià que ens afectava ja ha passat completament a la història. Si el darrer cap de setmana l'ambient era gèlid, quatre dies més tard les temperatures gairebé s'han acostat a valors primaverals. Tal com es preveia, l'efecte Foehn, caracteritzat per l'escalfament del vent quan circula per sobre la superfície terrestre i sobrepassa obstacles orogràfics, deixant la seva humitat a sotavent dels mateixos, ha provocat que les temperatures màximes s'hagin disparat cap amunt i que les mínimes hagin sigut molt elevades, en comparació amb dies enrera.

Aquestes són les temperatures màximes i mínimes d'avui dijous al Baix Empordà:

Calonge màx. 18,4º C, mín. 1,7º C. Palamós-La Fosca màx. 16,1º C, mín. 4,9º C. Les Olives màx. 16,1º C, mín. 7,9º C. Bellcaire d'Empordà màx. 15,9º C, mín. 8,8º C. Calonge-Mas Pallí màx. 15,8º C, mín. 5,9º C. Begur màx.15,6º C, mín. 7,7º C. Palafrugell màx. 15,3º, mín. 7,3º C. Sant Feliu de Guíxols màx. 15,2º C, mín. 2,9º C.

D'altre banda, la tramuntanada s'ha deixat sentir amb molta força i persistència, ressecant l'ambient encara més i alterant notablement l'estat de la mar lluny de la protecció costanera, ja que al davant del cap de Begur hi havia una alçada significant de l'onatge de 4,7 metres a les 13:00h (mar brava).

Algunes de les ratxes màximes de vent a l'Empordà i Ripollès són les següents:

Portbou 140 km/h, Castelló d'Empúries 94 km/h, Ulldeter 85 km/h, Roses 80 km/h, Sant Miquel de Fluvià 79 km/h, Calonge-Mas Pallí 76 km/h, Palamós 74 km/h.

Dades d'avui dijous a Palamós., temperatura màxima 15,4º C, mínima 5,1º C. Estat del cel serè, amb algun fractocumulus. Vent de component nord a 20/30 km/h de mitjana, ratxa màxima 74 km/h. Estat de la mar amb forta maror mar endins (ones de 1,34 m a les 15:00h) i marejol arran de costa. Pressió atmosfèrica màxima 1021 hpa, mínima 1018 hpa. Humitat relativa màxima 63 %, mínima 32 %. Dades de meteoclimatic.com, meteo.cat i Puertos del Estado.



Anàlisi de la temperatura i el vent que hi havia avui a migdia.


Previsió per aquest divendres

A Palamós tornarem a tenir un dia dominat pel sol malgrat la presència d'algun núvol baix passatger. Pel que fa a la resta de la nostre demarcació, cal esperar un dia assolellat en conjunt, encara que hi podran haver intervals de núvols baixos al sector costaner., siguent més destacats a la meitat sud de la costa i a prop del Montseny, on fins i tot, poden arribar a cobrir el cel durant la tarda. El vent tendirà a desaparèixer, exceptuant mar endins i al cap de Creus, on encara hi pot haver alguna ratxa forta.

La temperatura màxima rondarà els 12/15º C a la costa, els 13/16º C a l'interior i els 6/12º C al Pirineu. La mínima pot devallar fins a 2/6º C a la costa, fins a -1/4º C a l'interior i fins a -5/-1º C al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component nord a 8/12 nusos, durant la nit/matinada de dijous a divendres., mar endins i al nord del cap de Begur pot bufar a 24 nusos. Al matí hi haurà vent fluix de tramuntana o calma., mar endins i al nord del cap de Begur bufarà a uns 12/16 nusos. A la tarda tindrem vent fluix de direcció variable o calma. A la nit bufarà terral nocturn o restarà en calma., mar endins pot bufar mestral a 16 nusos.

L'estat de la mar es mantindrà amb marejol arran de costa i maror o forta maror mar endins, durant la nit/matinada de dijous a divendres. Al matí tindrem mar arrissada o marejol arran de costa i maror mar endins. A la tarda cal preveure mar arrissada arran de costa i marejol o maror mar endins. A la nit hi haurà una situació similar, amb mar de fons de nord.