Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 28 de febrer del 2012

Boira fotoquímica


Mapa de concentració de NO2 previst per la nit de dimecres.


Amb aquests dies de domini anticiclònic, tornen a aparèixer les boires fotoquímiques o boirum, generades a partir de les activitats humanes. Com podeu veure al mapa superior, aquesta contaminació envolta, sobretot, els nuclis urbans més importants, com poden ser Barcelona, Madrid, Bilbao o Sevilla., a la resta d'Europa també es veuen molt clarament París, Roma o Londres, coberts amb colors fúcsia.
Cal destacar, que aquesta boira de contaminació, formada per diòxid de nitrogen, diòxid de sofre, ozó i altres contaminants, poden arribar lluny d'aquestes ciutats impulsats pel vent., aquesta situació es pot observar de forma recorrent en molts indrets de la Costa Brava, quan apareix una mena de línia o banc de boira de color marró al damunt del mar, generalment a l'horitzó, en dies estables i assolellats, procedent de l'àrea urbana de Barcelona.

Existeixen tres elements bàsics perquè es produeixi el fenomen del boirum: La combustió de combustibles fòssils, com el carbó, petroli, etc. La inversió tèrmica, situació en que l'aire calent no té tendència a pujar, per tant, la contaminació es queda a prop de la superficie del terra i alta humitat, per tal que es formi la boira.

La boira fotoquímica es genera al llarg del dia, perqué els raigs del Sol van trencant els gasos d'escapament (diòxid de carboni, monòxid de carboni, etc.) procedents dels motors dels vehicles i de la indústria, els quals, amb l'augment de la humitat nocturna, donen lloc a aquesta capa contaminant. En la majoria de les ciutats europees, sobretot a la conca Mediterrània, els problemes de boira fotoquímica són particularment acusats els dies d'estiu, ja que la seva formació depèn de la temperatura i de l'acció de la llum solar.

Pel que fa a les dades d'avui dimarts a Palamós., temperatura màxima 13,9º C, mínima 5,0º C. Estat del cel serè, amb alguna pinzellada de cirrus. Vent fluix de direcció variable, ratxa màxima 27 km/h ENE. Estat de la mar amb mar plana o arrissada arran de costa i maror mar endins (ones de 0,85 m a les 15:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1025 hpa, mínima 1023 hpa. Humitat relativa màxima 93 %, mínima 45 %. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.


Previsió per aquest dimecres

A Palamós preveiem un altre dia assolellat, així i tot, podran aparèixer alguns intervals de núvols baixos a la tarda. Independentment, al llarg de tot el dia també hi hauran pinzellades de núvols alts i núvols mitgencs. A la resta de la demarcació el dia també estarà dominat pel Sol. Durant la matinada es pot presentar algun banc de boira en valls interiors i alguns núvols baixos costaners a la tarda.

La temperatura màxima rondarà els 13/16º C a la costa, els 16/18º C a l'interior i els 12/16º C al Pirineu. La mínima pot baixar fins a 4/7º C a la costa, fins a -1/3º C a l'interior i fins a -3/5º C al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner bufarà molt fluix amb component nord a restarà en calma, durant la nit/matinada de dimarts a dimecres. Al matí hi haurà vent fluix de garbí. A la tarda preveiem vent de garbí a 8/12 nusos. A la nit s'espera vent molt fluix de component variable o calma.

L'estat de la mar es mantindrà amb mar arrissada o plana arran de costa i marejol o maror mar endins, durant la nit/matinada de dimarts a dimecres. Al matí tindrem una situació semblant. A la tarda preveiem marejol arran de costa i marejol o maror mar endins. A la nit hi haurà mar plana o arrissada arran de costa i marejol mar endins.