Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 29 de gener del 2012

Tramuntanada freda i cel de neu


Imatge captada avui diumenge on s'observa el cel de neu a sobre Palamós.


Tal com es preveia, el vent fort de tramuntana i la sensació acusada de fred han sigut els protagonistes d'aquest cap de setmana que deixem enrera. Com podeu observar a la imatge superior, l'estat del cel d'avui diumenge s'ha presentat cobert per una capa uniforme d'altostratus tot donant la típica aparença de cel de neu, on fins i tot, s'apreciava alguna virga.

Malgrat aquesta aparença de cel de neu, a Palamós aquest matí tan sols ha arribat a roinejar, en canvi, en algunes poblacions costaneres de l'Alt Empordà es té constància de la caiguda d'alguna volva de neu fins arran de mar empesa pel vent de tramuntana., no obstant, a partir dels 300 m si que ha caigut una lleugera enfarinada a la zona de l'Albera i al cap de Creus.

Cal destacar que el dissabte al vespre i fins la nit, caigueren algunes febles precipitacions en forma líquida. Les quantitats més destacades al Baix Empordà foren els 4,4 mm de Palamós-La Fosca, els 4,2 mm de Palafrugell, els 4,0 mm de Sant Feliu de Guíxols o els 3,4 mm de La Bisbal d'Empordà.

Pel que fa a les ratxes màximes de vent del nord, avui diumenge s'ha arribat fins a 116 km/h a Portbou, 84 km/h a Darnius, 79 km/h a Castelló d'Empúries, 76 km/h a Palamós, 74 km/h a Sant Miquel de Fluvià o 71 km/h a Calonge-Mas Pallí.

L'ambient gèlid causat per l'arribada d'un embossament d'aire fred en nivells alts i mitjos de la troposfera, ha arribat amb valors d'uns -35,3º C a 500 hpa i d'uns -2,3º C a 850 hpa, segons el radiosondatge de Barcelona., això s'ha traduït en les màximes més baixes del que portem d'hivern, les quals, al Baix Empordà s'han mogut entre els 5,8º C de Begur i els 7,5º C de Sant Feliu de Guíxols., en canvi, les mínimes no han baixat gaire degut a l'efecte del vent, ja que aquest meteor s'encarrega de barrejar les masses d'aire., gràcies a això, a la nostre comarca les mínimes han oscil·lat entre els 2,8º C de La Bisbal i els 5,2º C de Palamós-La Fosca.
També s'ha de tenir en compte que la temperatura de sensació, tal com vaig apuntar en un anterior article, s'ha mostrat molt baixa, arribant en alguns moments a -5º C, degut a la combinació d'un vent sostingut de 30 km/h i una temperatura real de 6º C.

Altres dades destacades d'avui diumenge a Palamós., temperatura màxima 6,8º C, mínima 5,2º C. Estat del cel cobert amb roines i virgues. Vent de tramuntana a 20/30 km/h de mitjana, ratxa màxima 76 km/h. Estat de la mar amb forta maror mar endins i marejol o maror arran de costa.
Pressió atmosfèrica màxima 1019 hpa, mínima 1016 hpa. Humitat relativa màxima 80 %, mínima 56 %. Dades de meteoclimatic.com, meteo.cat i Puertos del Estado.


Previsió per aquest dilluns

A Palamós preveiem un dia fred i ventós però dominat pel sol, amb algun núvol baix decoratiu. A la resta de la demarcació el dia també serà molt fred i assolellat.

La temperatura màxima rondarà els 8/10º C a la costa i interior, i els -4/7º C al Pirineu. La mínima pot ser especialment baixa a les zones elevades del Pirineu i en llocs resguardats del vent., a la costa pot baixar fins a 0/5º C, fins a -4/0º C a l'interior i fins a -11/-4º C al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component nord a 25/30 nusos, durant la nit/matinada de diumenge a dilluns., mar endins pot bufar a 34/38 nusos. Al matí hi haurà vent de tramuntana a 20/24 nusos., mar endins pot bufar a 30 nusos. A la tarda bufarà vent del nord a 12/16 nusos., mar endins pot bufar a 24 nusos. A la nit hi haurà vent de tramuntana 4/8 nusos., mar endins i al nord del cap de Begur pot bufar a 15 nusos.

L'estat de la mar es mantindrà amb marejol o maror arran de costa i forta maror o maregassa mar endins, durant la nit/matinada de diumenge a dilluns. Al matí i a la tarda tindrem una situació similar. A la nit s'espera marejol arran de costa i maror o forta maror mar endins, amb mar de fons de nord.



Imatge de la nevada anecdòtica que ha caigut a Espolla (Les Alberes)., a partir d'uns 300 m hi havien 2 cm. Font: meteo.cat., Roger Rogeli.