Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 26 de gener del 2012

Tramuntana i sensació de fred acusada


Mapa de ratxes màximes de vent previst per la matinada del proper dissabte.


El vent fred i sec de tramuntana que entrarà els propers dies, degut a l'arribada en forma de falca de l'anticicló de les Azores, provocarà que la temperatura de sensació, o sigui, la temperatura que nota el cos humà, sigui sensiblement inferior a la temperatura real reflexada pels termòmetres.
Aquesta major sensació de fred experimentada per les persones o animals, es produeix quan es combinen la temperatura i la velocitat del vent. Excepte quan hi han temperatures elevades, el vent augmenta la sensació de fred de manera exponencial a la seva velocitat, ja que el vent afavoreix l'evaporació de la suor de la pell utilitzant la calor que necessita el nostre cos.
Perquè es pugui evaporar l'aigua en forma de suor, es requereix que les mol·lècules arribin a un estat d'energia més alt, amb la qual cosa, s'absorbeix la calor de la pell per simple conducció.

Com podeu comprobar al mapa que obre aquest article, les ratxes de tramuntana poden arribar a superar els 50 km/h la matinada i matí del proper dissabte, aquest fet proporcionarà una sensació de fred molt acusada a tot l'Empordà, com si estigués glaçant, no obstant, el vent pot impedir que els termòmetres baixin per sota dels zero graus.
També cal destacar la nevada moderada que podrà caure a la vessant nord del Pirineu el dissabte al matí, siguent més feble a la cara sud. La nevada podrà caure en totes les cotes del Pirineu Occidental i entre els 600/700 al Pirineu Oriental, de forma més feble., la temperatura real pot rondar els -8/-10º C i la sensació de fred serà d'uns -20º C.

Pel que fa a les dades d'avui dijous a Palamós., temperatura màxima 12,4º C, mínima 4,5º C. Estat del cel marcat pel Sol juntament amb alguns núvols alts i baixos decoratius. Precipitació 0,2 mm (rosada). Vent predominant de component est a 5/10 km/h de mitjana, ratxa màxima 19 km/h. Estat de la mar amb marejol o maror mar endins i mar arrissada o calma arran de costa, mar de fons de gregal. Pressió atmosfèrica màxima 1019 hpa, mínima 1016 hpa. Humitat relativa màxima 96 %, mínima 81 %. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.


Previsió per aquest divendres

A Palamós preveiem un dia molt variable, ja que hi hauran estones amb cel cobert per nuvolositat de tipus baix, intercalada amb algunes clarianes., no descartem la caiguda d'alguna roina. A la resta de la demarcació el dia també es presentarà amb abundants núvols baixos i algunes clarianes., cap al Pirineu estarà ennuvolat tot el dia.

La temperatura màxima continuarà en franca baixada., la màxima pot pujar fins a 11/14º C a la costa, fins a 12/15º C a l'interior i fins a 5/11 ºC al Pirineu. La mínima pot baixar fins a -3/2º C al Pirineu, fins a 0/3º C a l'interior i fins a 4/7º C a la costa.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component nord a 4/8 nusos, durant la nit/matinada de dijous a divendres. Al matí hi haurà la mateixa situació. A la tarda bufarà vent de tramuntana a 12/16 nusos., mar endins pot bufar a 20 nusos. A la nit hi haurà vent de tramuntana a 12/16 nusos., mar endins pot bufar a 24 nusos.

L'estat de la mar es mantindrà amb mar arrissada o mar plana arran de costa i marejol o maror mar endins, durant la nit/matinada de dijous a divendres. Al matí tindrem mar arrissada arran de costa i maror mar endins. A la tarda hi haurà marejol arran de costa i maror o forta maror mar endins. A la nit s'espera la mateixa situació, però hi haurà un progressiu empitjorament amb el pas de les hores.