Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 26 de gener del 2012

Neu al desert del Sàhara


Dones caminant pel desert cobert de neu, Algèria. (FAYEZ NURELDINE/AFP/Getty Images)


Mentre esperem com evoluciona la baixada de les temperatures prevista pels pròxims dies, els passats dies 16 i 17 de gener, l'element blanc ja va aparèixer en un indret, en principi, força sorprenent : el desert del Sàhara.

Tot i que la neu ja ha aparegut en altres ocasions al desert algerià, sobretot a la serralada de l'Atlas, no deixa de ser un fenomen força curiós, almenys pel que fa als indrets planers on ha caigut.



Neu en un oasis.


La raó d'aquestes nevades al desert, la trobem en la penetració d'aire fred polar (- 35° C a 500 hpa) que creuà la península Ibèrica i s'infiltrà amb rapidesa a la serralada de l'Atles, tot originant una pertorbació a l'oest d'Algèria, acompanyada per pluja localment abundant i neu a les muntanyes i altiplans de l'interior, sobretot al nord de Bechar i a Moughoul ksour (20 km al nord-est de la capital de la Wilaya).

Aquesta pertorbació es va desenvolupar durant el dia 17 al Sàhara central, donant lloc a pluges significatives, especialment a El Golea, Ouarlgla. Alguns dels registres més importants foren els 10 cm de neu caiguts a Naama o a Setif i els 5 cm a El Bayadh o a Ain sefra. Pel que fa a la pluja, cal destacar els 35 mm caiguts a Orà.



Imatge de Setif (1100msnm), Algèria.


Segons l'Oficina Nacional de Meteorologia d'Algèria, cal recordar que el 2011 va estar marcat per la sèrie més important de borrasques al Sàhara algerià dels últims 20 anys.
Estadísticament, a títol indicatiu, gener és el mes on ens trobem amb el major nombre de dies amb nevada, a més, es donen les temperatures més baixes en la major part de la regió.
El rècord va ser batut el gener del 2003, on es van registrar 13 dies de neu (a El Bayadh), amb registres des de molt abans del 1949.

A El Bayadh, situada a les terres altes del sud d'Orà, el passat 17 de gener es baixà fins a -15º C.