Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 9 de gener del 2012

La méteo al carrer: 1r element


Penell i parallamps situat al capdamunt del far de Palamós.


Molts dels elemens arquitèctònics o decoratius que ens apareixen al davant dels nostres ulls, quan passegem pels carrers i places de Palamós, ens evoquen una història molt lligada amb la meteorologia del nostre petit país.

Tot i passar relativament desapercebuts per moltes persones, només cal prestar la mínima atenció per descobrir el que jo anomeno "la méteo al carrer"., és a dir, qualsevol objecte relacionat directament amb els factors meteorològics que influencien el nostre clima i per consegüent, les nostres vides.
Molts d'aquests objectes són clarament visibles degut a la seva grandària, com per exemple, les canonades que recullen l'aigua de pluja que cau a les nostres teulades, les teules que les protegeixen o els nombrosos embornals que trobem als nostres carrers. Altres poden passar més desapercebuts, com per exemple, un parallamps o bé algun petit element decoratiu, com una rosa dels vents mig amagada.

Avui començaré una mena de petit recull, en forma d'imatges, on mostraré alguns dels elements relacionats amb la meteorologia que poblen els nostres carrers. De ben segur que molts us seran ben familiars.
Aquests elements aniran apareixent de mica en mica al blog, com si fossin petites dosis de meteorologia.



Penell i parallamps situat al capdamunt del far de Palamós. El penell porta la data de l'any 1.957.


Avui començarem el nostre viatge a la Punta del Molí, indret on trobem el far de Palamós, amb un bonic panell datat de l'any 1.957 al capdamunt, juntament amb un parallamps.

Aquest indret orientat cap al sud, rep el nom de la Punta del Molí, ja que antigament s'hi situava un primitiu molí de vent i a més, aquests indret rocós protegia el port natural de Palamós dels vents de llevant i gregal. El far i la punta estan orientats a migdia.

Tot i que és un dels fars més antics de Catalunya, ja que la instal·lació va entrar en actiu l'1 de setembre del 1865., a l'any 1975 es va reformar l'estructura de manera molt important, a causa de les greus esquerdes que tenia el far originari, provocades, principalment, pels bombardejos que va patir durant la Guerra Civil i, sobretot, com a conseqüència de l'explotació de la pedrera per construir el Moll Nou.



Penell i parallamps situat al capdamunt del far de Palamós.


El far és una torre prismàtica hexagonal i el seu focús lluminós està situat a uns 23 metres per sobre del nivell del mar. La llampada que emet és un grup de 1+4 esclats cada 20 segons i la longitud de l'esclat arriba a les 12 milles.

Com podeu veure a les imatges, està coronat per una cúpula grisa, aïllada de la casa de servei i fa de punt de referència per a la recala al port de la nostre vila.

Actualment està plenament integrat al teixit urbà de Palamós, cal ressaltar, que va ser, juntament amb el de Calella (Maresme), un dels primers fars electrificats a l'Estat Espanyol, aprofitant l'arribada de la xarxa elèctrica a Palamós el 1917.



El far de Palamós amb els elements esmentats al seu capdamunt.