Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 25 de gener del 2012

Funso: El primer gran cicló tropical del 2012


El cicló tropical Funso al canal de Moçambic. Font: NASA.


Podem dir que al llarg de les darreres hores, ja s'ha format el primer gran cicló tropical de l'any.
Funso és el nom que ha rebut aquest gran sistema de baixes pressions, situat al canal de Moçambic, amb vents sostinguts que a dia d'ahir, arribaven als 217 km/h, per tant, estem davant d'un gran cicló tropical de categoria 4, segons l'escala Saffir-Simpson.

En els últims dies, s'han donat unes condicions molt favorables per la seva intensificació, tals com l'existència d'un feble cisallament, una temperatura superficial de l'aigua del mar situada al voltant dels 29° C, i un gran gruix d'aigües càlides que s'estén a gran profunditat, just al centre de la tempesta.

S'espera que Funso augmenti encara més d'intensitat, assolint vents sostinguts de 233km/h de cares a avui dimecres. Afortunadament, el centre del cicló tropical s'espera que romangui en alta mar, tot dirigint-se lentament cap al sud., no obstant, les bandes exteriors de precipitació han deixat pluges torrencials a Moçambic, provocant inundacions que han matat almenys dotze persones.
Les inundacions han escombrat la principal carretera que creua el país de nord a sud, provocant que la capital, Maputo, quedés aïllada del nord i centre del país. Les inundacions causades per Funso, foren agreujades per les abundants pluges que es donen en aquesta estació, les quals, ja van provocar fortes inundacions la setmana passada, amb el resultat de deu víctimes mortals.



Trajectòria prevista del cicló tropical Funso (clicar per ampliar imatge). Font: http://www.mtotec.com/