Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 20 de desembre del 2011

Washi, un altre desastre a les Filipines





Altre vegada, les Filipines s'han vist afectades per la fúria d'un fenomen meteorològic extrem. Si el passat 26 de setembre i el 4 d'octubre, els Tifons Nesat i Nalgae ja causaren greus efectes al seu pas per l'arxipèlag, aquesta vegada ha estat el pas d'una tempesta tropical anomenada Washi, la causant d'un desastre d'enormes dimensions, tan per l'elevat nombre de víctimes mortals com per les destrosses causades.

El passat setze de desembre el pas de la tempesta tropical Washi, va desencadenar pluges torrencials al nord-oest de Mindanao i vents sostinguts de 100 km/h. Les inundacions resultants van deixar centenars de morts o desapareguts.

A la imatge superior, podem observar les precipitacions caigudes entre el dia 15 i el migdia del 19 de desembre. Els punts de color blau fosc ens indiquen àrees de pluges molt fortes, superiors als 350 l/m2., la major superfície afectada per la pluja intensa es troba al nord-oest de Mindanao.
La imatge es va fer amb dades combinades de precipitació, obtingudes a partir dels mesuraments de varis satèl·lits, pertanyents a la Missió de Mesura de Pluges Tropicals (TRMM).

La major part de la pluja caigué el divendres 16 de desembre.
La pluja va precipitar amb intensitat sobre un mateix punt, degut a l'efecte palanca de les vessants de muntanya, situades a prop de poblacions costaneres.
El fet que la precipitació més important caigués de nit, va agafar per sorpresa als habitants mentre aquests dormien i molts no es van poder escapar de les aigües desfermades.

Les inundacions van deixar 957 morts i 1.582 ferits el 20 de desembre., la majoria de les víctimes mortals es troben en dues ciutats: Cagayan De Oro i la ciutat de Iligan. Gairebé 340.000 persones han estat afectades pel desastre.





Font: http://earthobservatory.nasa.gov