Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 8 de desembre del 2011

Vent en calma i inversions tèrmiques


Mapa de pressió en superfície d'avui dijous a les 12:00h.


Quan arriba l'hivern, l'estadística ens diu que amb ell també solen arribar anticiclons persistents, propiciant una monotonia meteorològica, en forma de sol i boires.
Ocasionalment, la calma es pot trencar pel pas d'algun sistema frontal que entra en territori enemic i amb escassos efectes. Aquesta situació amb pertorbacions circulant en latituds més elevades, anticicló persistent a la nostra zona i l'arribada de sistemes frontals molt desgastats cap a nosaltres, s'anomena "situació zonal" i pot durar molt temps.

Amb altes pressions atmosfèriques, l'aire fred, com que pesa més que el calent, es diposita a les planes i fondalades, sobretot a les valls, on queda retingut i es veu incapaç de barrejar-se amb un altre tipus d'aire, especialment quan no hi ha vent.

Avui hem pogut apreciar un clar exemple d'aquest fet. Segons es despren de les dades obtingudes., a l'observatori situat als Àngels (406 msnm), avui han baixat fins a 9,2º C, contràriament al que seria habitual (la temperatura hauria de disminuir amb l'alçada) trobem que en llocs més baixos, situats ben a prop dels Àngels, han tingut més fred., per exemple, a Celrà (71 msnm) han tingut 5,3º C de mínima i a Girona-Barri Vell (75 msnm) han baixat fins a 5,5º C.

Però no cal anar gaire més lluny, ja que a Calonge-Mas Pallí (120 msnm) han tingut 11,4º C de mínima i a Calonge, a prop de la riera, (16 msnm) han baixat fins a 6,7º C.

Un altre factor important ha sigut la manca de vent que hem tingut. A Palamós només s'ha arribat a una ratxa màxima de 15 km/h i una velocitat mitjana de 2/5 km/h de component nord.
A l'estancament propi de l'anticicló, també hi hem d'afegir la manca de vent tèrmic o marinada, degut a que el Sol no pot escalfar gaire el terra, propiciant que la diferència de temperatura entre l'aire de damunt del mar i el de damunt del terra, no sigui gaire destacable.


Pel que fa a les dades d'avui dijous a Palamós., temperatura màxima 15,7º C, mínima 7,4º C. Estat del cel amb núvols baixos 4/8 i clarianes.
Estat de la mar amb maror mar endins i mar arrissada arran de costa, mar de fons de nord. Pressió atmosfèrica màxima 1030 hpa, mínima 1026 hpa. Humitat relativa màxima 92 %, mínima 68 %. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.


Previsió per aquest divendres

A Palamós preveiem un dia amb nuvolositat variable. De bon matí hi pot haver algun banc de núvols baixos o boirines i nombrosos núvols alts., al llarg del dia es mantindran els núvols alts i a més s'hi afegiran forces núvols mitgencs, amb possibilitats de tenir un capvespre rogenc. A la resta de la demarcació també tindran un dia marcat pels núvols i les clarianes, juntament amb bancs de boira matinal a qualsevol indret, sobretot a les fondalades.

La temperatura pot pujar fins a 15/17º C a l'interior, fins a 14/16º C a la costa i fins a 10/15º C al Pirineu. La temperatura mínima seguirà sent més baixa als cims que a les valls., al Pirineu rondarà els -6/4º C, els 0/5º C a l'interior i els 7/10º C a la costa.

El vent al nostre sector costaner bufarà molt fluix de direcció variable, o restarà en calma, durant la nit/matinada de dijous a divendres. Al matí tindrem vent fluix de component sud-oest o calma. A la tarda tindrem vent de llebeig a 8/12 nusos. A la nit es mantindria el vent de ponent o el vent de llebeig a 6/10 nusos.

L'estat de la mar es mantindrà amb mar plana o arrissada arran de costa i marejol o maror mar endins, durant la nit/matinada de dijous a divendres, amb mar de fons de nord. Al matí s'espera mar plana o arrissada arran de costa i marejol mar endins. A la tarda hi haurà marejol arran de costa i maror mar endins. A la nit es preveu la mateixa situació.