Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 11 de desembre del 2011

Rosada, vent en calma, mar plana i nuvolositat abundant


Imatge d'avui diumenge amb abundant nuvolositat en varis nivells.


Com podeu observar a la imatge superior, captada aquesta tarda des del Puig de la Coma, l'arribada de franges nuvoloses des de l'interior peninsular, han provocat una jornada dominical amb abundant nuvolositat en varis nivells, formada majoritàriament per altocumulus, cirrocumulus, cirrus, stratocumulus i cumulus., fins i tot, l'existència d'una brisa de vent de xaloc, ha facilitat el creixement de núvols de desenvolupament vertical força amenaçadors, els quals es podien observar cap a l'horitzó.

Aquesta nuvolositat, intercalada amb clarianes, venia acompanyada per vent molt feble o en calma, juntament amb mar plana o arrissada. Un altre factor important ha sigut l'ambient estancat, el qual ha prociat unes matinades amb molta rosada, donant l'aparença que havia plogut, ja que totes les superfícies situades a la intempèrie estaven molles.

La rosada es forma quan s'arriba al "punt de rosada", valgui la redundància. El punt de rosada, és la temperatura a la qual ha de baixar una massa d'aire, perquè la humitat relativa arribi al 100%, és a dir, perquè aquesta massa d'aire quedi saturada.

El poder que té l'aire per contenir vapor d'aigua no és constant, sinó que depèn de la temperatura. Com més calent és l'aire, més quantitat de vapor d'aigua pot contenir.
Si una massa d'aire a una determinada temperatura té, per exemple, la meitat del vapor d'aigua que pot contenir a aquesta temperatura, podem dir que la humitat relativa és del 50%. Si ara baixem progressivament la temperatura d'aquest aire, la quantitat de vapor d'aigua que podrà contenir serà cada vegada menor, i per tant, la humitat relativa puja.
Quan la humitat relativa arriba al 100%, la temperatura de l'aire coincideix amb el punt de rosada i, per tant, provocarà rosada (o boira, o plugims) per eliminació de l'aigua sobrant.

Pel que fa a altres dades d'avui diumenge a Palamós., temperatura màxima 14,8º C, mínima 6,6º C. Rosada 0,2 mm. Vent del NO molt fluix o en calma de matinada i vent del SE molt fluix la resta del dia, ratxa màxima 8 km/h. Estat de la mar amb mar plana o arrissada. Humitat relativa màxima 95 %, mínima 77 %. Pressió atmosfèrica màxima 95 %, mínima 77 %. Dades de meteoclimatic.com.



A la llunyania es veien alguns cumulus congestus.


Previsió per aquest dilluns

A Palamós hem d'esperar un dia amb predomini dels núvols i les clarianes, juntament amb bancs de núvols baixos o boirines matinals i també alguns núvols alts i mitjans la resta del dia. Aquesta situació es repetirà a la major part de la demarcació, a més, les boires de l'interior podran ser força espesses als llocs més enclotats.

La temperatura màxima pot pujar fins a 14/16º C a l'interior i a la costa, i fins a 4/13º C al Pirineu. La mínima pot baixar fins a -6/4º C al Pirineu, fins a -1/5º C a l'interior i fins a 6/9º C a la costa.

El vent al nostre sector costaner bufarà molt fluix amb component variable, o restarà en calma, durant la nit/matinada de diumenge a dilluns. Al matí tindrem vent de component nord a 6/10 nusos., al nord del cap de Begur es poden assolir els 20/25 nusos de tramuntana amestralada. A la tarda s'espera vent fluix de direcció variable o calma, amb tramuntana o mestral a 15/20 nusos al nord del cap de Begur. A la nit hi haurà vent fluix de xaloc o calma.

L'estat de la mar es mantindrà amb mar plana o arrissada, durant la nit/matinada de diumenge a dilluns. Al matí s'espera mar arrissada o marejol arran de costa i maror o forta maror mar endins. A la tarda tindrem la mateixa situació. Durant la nit hi haurà mar arrissada arran de costa i marejol mar endins, amb mar de fons del nord. En plena matinada del dimarts, podria entrar vent de llebeig o ponent a 12/16 nusos i provocar marejol o maror arran de costa i maror o forta maror mar endins.