Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 7 de desembre del 2011

Les pluges del novembre neguen els camps


Camp inundat al Pla d'en Nau.


Després d'haver transcorregut una setmana sense precipitacions destacades, encara es poden observar els efectes de les intenses i abundants pluges del passat mes de novembre. No és per menys, ja que tal i com ja vaig avançar, entre el 19 d'octubre i el 29 de novembre ens han caigut 366,3 mm., això representa un 54 % del que plou en un any sencer (673 mm).

Aquesta barbaritat d'aigua, ha saturat el terreny i ha fet aflorar els antics aqüifers que trobem en el subsòl del Pla d'en Nau. L'alt nivell freàtic, permet que després d'un setmana sense precipitacions destacades, encara es mantinguin alguns camps negats, tot i la xarxa de recs que drenen aquest indret.

De fet, aquesta situació no és gens estranya quan es produeixen episodis de pluges abundants i persistents, sobretot, si tenim en compte que antigament, tot el Pla d'en Nau era una zona d'aiguamolls que s'omplia d'aigua quan es desbordava la riera Aubi. Aquest fet permet que encara hi hagin alguns retalls amb vegetació típica de zones humides, com uns interessants jonquerars i clapes amb vegetació de ribera.



Camps de conreu negats amb reflexos a les aigües estancades.



Camps inundats i cel mig tapat per stratocumulus.



Les pluges fan aflorar antics aiguamolls.



La zona esportiva Josep Massot i Sais envoltada d'aigua.



Camp negat i cel amb abundants núvols baixos.



Un altre camp amb les vores inundades i cobertes per llenties d'aigua. Al fons apareix el nucli antic de Sant Joan de Palamós, construït en un lloc elevat per evitar, precisament, els efectes de les aigües estancades i les inundacions., situació que es repeteix en molts pobles de l'Empordà.



Precipitació acumulada des de l'1 de setembre fins el 30 de novembre a l'Estat. Observeu com la nostre zona és un des llocs on més ha plogut.



Tant per cent de precipitació acumulada per sobre del que marca la mitjana, des de l'1 de setembre fins el 30 de novembre. Observeu com ens ha plogut el doble.



Tant per cent de la humitat acumulada al sòl en relació a la seva saturació. Observeu com a la nostre demarcació es considera com a molt humit o saturat.