Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 30 de desembre del 2011

Els altocumulus lenticularis d'avui divendres


Altocumulus lenticularis vistos al damunt de Les Gavarres, Barri del Figuerà (Sant Joan de Palamós).


La penúltima jordada d'aquest any 2011, ens ha volgut premiar amb la presència d'uns bonics i espectaculars altocumulus lenticularis, els quals semblaven les naus d'habitants d'altres planetes.

Aquests núvols mitgencs formats a sotavent del Pirineu, romanien estàtics, i gràcies a l'existència d'una capa d'humitat del 70/80 % a uns 5.500 metres i el vent del nord que hi bufava a uns 20/30 nusos, han ajudat a la seva formació i a que poguéssin viatjar fins a nosaltres.
Fixeu-vos com apareixen núvols sobreposats., aquesta peculiar disposició és deguda a les ondulacions que pateix el vent al creuar el Pirineu. Amb cada ondulació es forma un núvol a la part elevada de la mateixa, quedant la part baixa lliure de nuvolositat



Mapa de vent i humitat a 5.500 metres d'avui a les 15:00h. Observeu els paràmetres anteriorment comentats.



Altocumulus lenticularis des de Vall-llòbrega.



Altocumulus lenticularis des de Vall-llòbrega.



Altocumulus lenticularis sobreposats. Imatge captada des del camí de Fitor (Forallac) mirant cap al nord, Massís de les Gavarres.



Altocumulus lenticularis sobreposats. Imatge captada des del camí de Fitor mirant cap al nord, Massís de les Gavarres.


Dades d'avui divendres a Palamós., temperatura màxima 14,1º C, mínima 3,9º C. Estat del cel assolellat, amb alguns altocumulus lenticulars a la llunyania, els quals han donat una posta de Sol espectacular mirant cap al sud-oest. Vent de component oest, a 5 km/h de mitjana, ratxa màxima 37 km/h W. Estat de la mar amb maror mar endins i marejol arran de costa.
Pressió atmosfèrica màxima 1029 hpa, mínima 1023 hpa. Humitat relativa màxima 81 %, mínima 40 %. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.